Mattis: Vraćanje posmrtnih ostataka vojnika stvara ‘pozitivan ton’

Mattis je izjavio da prebacivanje 55 kovčega s posmrtnim ostacima stvara pozitivno okruženje (EPA)

Američki ministar odbrane Jim Mattis izjavio je da  sjevernokorejsko vraćanje posmrtnih ostataka američkih vojnika iz Korejskog rata postavlja “pozitivan ton” za diplomatiju u drugim temama kao što su pregovori o denuklearizaciji.

Mattis je kazao da su budući napori na slanju novih timova za potragu u Sjevernu Koreju radi lociranja ostalih posmrtnih ostataka pod razmatranjem.

Obraćajući se novinarima u Pentagonu, Mattis je izjavio da prebacivanje 55 kovčega s posmrtnim ostacima “stvara pozitivno okruženje” i da je to humanitarni čin “koji predstavlja “korak u pravom smjeru”.

Trump pozdravio čin

Mattis je kazao da je tokom prošlog mjeseca američki tim sarađivao sa Sjevernokorejcima kako bi se utvrdilo gdje će ostaci biti isporučeni i gdje će američki avion sletjeti.

Predaja posmrtnih ostataka uslijedila je nakon obećanja sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una američkom predsjedniku Donaldu Trumpu tokom sastanka dvojice čelnika u junu i prvi je opipljivi rezultat pompeznog samita.

Trump je pozdravio vraćanje posmrtnih ostataka u zahvalio se Kimu u saopćenju koje je objavila Bijela Kuća, prenosi Associated Press.

Izvor: Agencije