IOM: U 2018. na Sredozemnom moru stradalo 1.500 migranata

Više od 600 afričkih migranata nasilno je prošlo u četvrtak visoko utvrđenu zaštitnu ogradu u Seuti (Arhiva)

Petu godinu za redom, najmanje 1.500 migranata stradalo je u Sredozemnom moru, a najopasnija ruta je između Libije i Italije, gdje u prosjeku život izgubi jedan od 19 migranata, upozorila je Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

Kako je navela, Španija je registrirala skoro 21.000 migranata samo u 2018. godini, skoro više nego tokom cijele protekle godine.

Ipak, ističe, ukupno je oko 55.000 migranata stiglo do obale Evrope ove godine, što je duplo manje nego prošle godine u isto vrijeme, kada je taj broj iznosio 111,753.

Stopa smrtnosti porasla

IOM naglašava i da je Italija, čija je vlada odlučila da zatvori svoje luke brodovima koja spašavaju migrante, ove godine preuzela oko 18.000 migranata koji su došli morskim putem iz Libije, a ostatak je otišao u Grčku, na Kipar i Maltu.

”Važno je zapamtiti dvije stvari – iako manje migranata dolazi u Italiju, stopa smrtnosti je porasla na najviši nivo od početka migrantske krize”, rekao je glasnogovornik IOM-a Joel Millman u Ženevi.

Više od 600 afričkih migranata nasilno je prošlo u četvrtak visoko utvrđenu zaštitnu ogradu u Seuti, španskoj enklavi koja se graniči sa Marokom, prenosi Hina.

”Ono što možemo reći po podacima španskih vlasti je da migranti iz zapadne Afrike, koji su proteklih godina u najvećem broju išli u Libiju, sada biraju Španiju kao novu rutu”, napominje Milman.

Stopa smrtnosti zapadno-mediteranske rute za Španiju je oko 1 smrtni slučaj na 70 migranta, rekao je Milman.

Izvor: Agencije