IOM: U 2018. na Sredozemnom moru stradalo 1.500 migranata

Više od 600 afričkih migranata nasilno je prošlo u četvrtak visoko utvrđenu zaštitnu ogradu u Seuti (Arhiva)
Više od 600 afričkih migranata nasilno je prošlo u četvrtak visoko utvrđenu zaštitnu ogradu u Seuti (Arhiva)

Petu godinu za redom, najmanje 1.500 migranata stradalo je u Sredozemnom moru, a najopasnija ruta je između Libije i Italije, gdje u prosjeku život izgubi jedan od 19 migranata, upozorila je Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

Kako je navela, Španija je registrirala skoro 21.000 migranata samo u 2018. godini, skoro više nego tokom cijele protekle godine.

Ipak, ističe, ukupno je oko 55.000 migranata stiglo do obale Evrope ove godine, što je duplo manje nego prošle godine u isto vrijeme, kada je taj broj iznosio 111,753.

Stopa smrtnosti porasla

IOM naglašava i da je Italija, čija je vlada odlučila da zatvori svoje luke brodovima koja spašavaju migrante, ove godine preuzela oko 18.000 migranata koji su došli morskim putem iz Libije, a ostatak je otišao u Grčku, na Kipar i Maltu.

”Važno je zapamtiti dvije stvari – iako manje migranata dolazi u Italiju, stopa smrtnosti je porasla na najviši nivo od početka migrantske krize”, rekao je glasnogovornik IOM-a Joel Millman u Ženevi.

Više od 600 afričkih migranata nasilno je prošlo u četvrtak visoko utvrđenu zaštitnu ogradu u Seuti, španskoj enklavi koja se graniči sa Marokom, prenosi Hina.

”Ono što možemo reći po podacima španskih vlasti je da migranti iz zapadne Afrike, koji su proteklih godina u najvećem broju išli u Libiju, sada biraju Španiju kao novu rutu”, napominje Milman.

Stopa smrtnosti zapadno-mediteranske rute za Španiju je oko 1 smrtni slučaj na 70 migranta, rekao je Milman.

Izvor: Agencije


Povezane

Evropska komisija predlaže da se članicama Evropske unije plati po 6.000 eura po migrantu spašenom na moru za prihvat i uvođenje u sistem.

25 Jul 2018

Humanitarna organizacija koja se bavi spašavanjem migranata na Sredozemnom moru planira podnijeti tužbu za ubistvo iz nehata protiv libijske Obalne straže. Aktivisti grupe Proactiva Open Arms tvrde da su jedna žena i dijete smrtno stradali nakon što je njihov čamac namjerno uništen.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO