Haley: Islamske zemlje mnogo pričaju, ali ne pomažu Palestince

Gdje su arapske zemlje kada treba ohrabriti pomirenje palestinskih frakcija, što je ključno za mir, pita Haley (EPA)

Američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Nikki Haley kritikovala je arapske zemlje povezane sa izraelsko-palestinskim konfliktom da ne rade ništa da “zaista pomognu” miru u regionu.

Haley je istakla da se radi o Egiptu, Kuvajtu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Alžiru, Tunisu, Pakistanu, Omanu, Iranu i Turskoj, koji nisu dali novčane doprinose agenciji UN koja pomaže palestinskim izbeglicama (UNRWA), prenosi Reuters.

“Došao je trenutak da zemlje regiona zaista pomognu palestinskom narodu umesto što drže govore hiljadama kilometara daleko. Gde su arapske zemlje kada treba ohrabriti pomirenje palestinskih frakcija, što je ključno za mir? Gde su arapske zemlje kada treba osuditi terorizam Hamasa? Gde su arapske zemlje kada je potrebno podržati kompromis za mir?” upitala je Haley na redovnom zasedanju Saveta bezbednosti o Bliskom istoku.

Haley je takođe odbacila navode da je nije briga za palestinski narod.

“Rječi ne hrane i ne obrazuju djecu”

Ona je navela da su SAD, pored finansiranja agencije UN za palestinske izbeglice, prošle godine donirale 300 miliona dolara bilateralne pomoći, a da je od 1993. “Palestincima dato više od šest milijardi dolara pomoći”.

“Koliko su arapske zemlje, a neke su bogate, dale Palestincima? Sigurno ne koliko SAD”, rekla je Haley.

“Nijedna grupa zemalja nije jača na rečima nego arapski susedi Palestinaca i drugih članica Organizacija islamskih zemalja”, rekla je Haley, ističući da njihove reči pred UN ne hrane, ne oblače i ne obrazuju nijedno jedino palestinsko dete, prenosi Rojters.

Ona je kritikovala Kinu i Rusiju, jer, kako kaže, previše pričaju o palestinskom problemu, ali daju samo 350.000 dolara (Kina) i dva miliona dolara (Rusija) za agenciju za pomoć palestinskim izbeglicama.

Saudijski ambasador Abdallah Al-Mouallimi je rekao da je njegova zemlja “za prethodne dve decenije dala šest milijardi dolara Palestincima u vidu humanitarne pomoći, pomoći za razvoj i bezbednost.

Francuski predstavnik Fransoa Delatr je pozvao SAD da ne odustaju od svojih obaveza u pogledu regiona zbog “istorijske uloge u regionalnoj stabilnosti”.

Izvor: Agencije


Povezane

Novcem, koji je već stigao u Pojas Gaze, bit će kupljeni hrana, deke i plin za stanovnike područja, a s milion dolara stipendirat će se studenti.

Published On 19 Feb 2018
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO