Pompeo: Iranom upravlja nešto sličnije mafiji nego vladi

Pompeo upozorava na veliko bogatstvo i navodnu korupciju među iranskim vođama (EPA)

Američki državni tajnik Mike Pompeo izjavio je da Iranom “upravlja nešto sličnije mafiji nego vladi”, pojašnjavajući da misli na veliko bogatstvo i korupciju među vođama te države, prenosi Reuters.

Govoreći kalifornijskoj publici sastavljenoj uglavnom od građana porijeklom iz Irana, Pompeo je rekao da će, iako iranski narod mora odrediti smjer zemlje, Washington “podržati dugo ignorirani glas iranskog naroda”.

Dodao je da je američka vlada pokrenula 24-satni kanal na perzijskom jeziku na televizijskim, radijskim, digitalnim i društvenim medijima kako bi dosegao Irance u Iranu i širom svijeta, javlja Reuters.

I ranije je Pompeo, doduše među predstavnicima članica NATO-a, pokušavao pridobiti podršku za jačanje pritiska na Iran i osiguranje stabilne opskrbe naftom.

Lobiranje u NATO-u

Od odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa o povlačenju SAD-a iz sporazuma svjetskih sila s Iranom, europske države se trude uvjeriti Teheran da će dobiti dovoljno ekonomskih pogodnosti ako nastavi poštivati ograničenja za njegov nuklearni program predviđena sporazumom.

Za sada, međutim, teško uspijevaju otkloniti posljedice sankcija SAD-a jer se europske tvrtke nevoljko upuštaju u poslovanje s Iranom iz straha od financijskih kazni SAD-a.

“Koliko god ljudi pisali o transatlantskim razilaženjima u slučaju Irana u mnogo više stvari se slažemo, nego što se ne slažemo. Europske države su koliko i mi frustrirane iranskim raketnim programom”, rekao je neimenovani američki dužnosnik na kojeg se poziva Reuters.

Oštre reakcije Rouhanija i Khameneija

U međuvremenu su i iranski predsjednik Hassan Rouhani, i vjerski vođa Ali Khamenei vrlo oštro govorili o SAD-u.

“Gospodine Trump, ne vucite lava za rep, zbog toga biste mogli požaliti. Amerika treba znati da je mir s Iranom majka svekolikog mira te da je rat s Iranom majka svih ratova. Niste u poziciji da potičete iranski narod protiv iranske sigurnosti i interesa”, kazao je Rouhani, referirajući se na izvješća o naporima Washingtona kojima je cilj destabilizirati iransku vladu.

Ajatolah Khamenei upozorio je na pregovore s “nepouzdanim” Sjedinjenim Američkim Državama, te rekao kako bi obnova pregovora s Washingtonom bila “očita pogreška”.

“Na riječ, čak ni na potpis Amerikanaca ne možete se osloniti”, rekao je Khamenei te podržao Rouhanijev prijedlog po kojem Teheran može blokirati izvoz nafte u Zaljevu ukoliko se iranski izvoz zaustavi.

Izvor: Agencije