Bijeli šljemovi evakuirani iz Sirije u Jordan

Izrael je evakuirao 800 Sirijaca, pripadnika bijelih kaciga, civilne organizacije spasilaca u pobunjeničkoj zoni, te članova njihovih obitelji i potom je uputio prema Jordanu, prenosi AFP.

Bijelim kacigama zaprijetilo je napredovanje režimskih postrojbi Bashara al-Assada na jugu Sirije, objavio je izraelski radio koji ističe da je operacija izvedena na zahtjev SAD-a i europskih zemalja. 

Jordan je pak objavio da će Sirijci biti premještani prema Kanadi, Njemačkoj i Velikoj Britaniji. 

Pripadnicima bijelih kaciga, organizacije specijalizirane za evakuaciju osoba pod ruševinama zgrada koje je uništila sirijska vojska ili rusko zrakoplovstvo, režim prijeti zatvorom ili pogubljenjem, dodaje vojska. 

Izraelska vojska potvrdila je u priopćenju evakuaciju bijelih kaciga u “susjednu zemlju”, ne navodeći detalje, ističući kako ta operacija ne ukazuje na političku promjenu Izraela koji odbija prihvatiti sirijske izbjeglice na svojem teritoriju. 

Humanitarni gest

“Radi se o iznimnoj humanitarnoj gesti. Izrael zadržava svoju politiku neuplitanja u sukob u Siriji te i dalje smatra sirijski režim odgovornim za sve aktivnosti na sirijskom teritoriju”, dodaje se u priopćenju. 

Jordanska službena novinska agencija Petra objavila je kako je “kraljevstvo dopustilo Ujedinjenim narodima da organiziraju prebacivanje 800 civila preko Jordana u pravcu zapadnih zemalja”, identificirajući Sirijce kao civilne djelatnike koji su napustili područje pod kontrolom sirijske oporbe nakon napada koje je poduzela sirijska vojska.

Sirijska vojska, potpomognuta ruskim zrakoplovstvom, prodrla je u rubne dijelove pokrajine Quneitra nakon ofenzive koja je u lipnju potisnula pobunjenike koje su ranije podupirali SAD, Jordan i zemlje Zaljeva.

Tom je ofenzivom obnovljena kontrola sirijskih vladinim snaga nad strateški važnim područjem uz granice s Jordanom i Izraelom. 

Izvor: Al Jazeera i agencije