Zajednička humanitarna operacija Francuske i Rusije u Siriji

Veliki teretni avion ruske vojske je prevezao 50 tona medicinskog materijala i osnovnih potrepština koje je osigurala Francuska (EPA)

Francuska i Rusija izvele su protekle noći zajedničku humanitarnu operaciju u Siriji, prvu takvu akciju u toj zemlji koju su zajedno preduzele Rusija i jedna zapadna država.

Veliki teretni avion ruske vojske Antonov 124, sa 50 tona medicinskog materijala i osnovnih potrepština koje je osigurala Francuska, poletio je oko tri sata sa aerodroma u Chateaurouxu u centralnoj Francuskoj ka ruskoj bazi Khmeinim na zapadu Sirije, rekao je direktor aerodroma Mark Bottemine, prenose francuski mediji.

“U okviru rezolucije 2401 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, ovaj projekat ima za cilj da omogući bolji pristup pomoći civilnom stanovništvu”, istaklo je francusko predsjedništvo u zajedničkom francusko-ruskom saopćenju, prenosi Tanjug.

Pomoć za Ghoutu

Pomoć, namijenjena Istočnoj Ghouti, nadomak Damaska, treba da bude distribuirana danas pod nadzorom Kancelarije za koordinaciju humanitarnih pitanja (OCHA) Ujedinjenih naroda, saopćilo je u petak francusko Ministarstvo vanjskih poslova.

Francuska je dobila “garancije” od Rusije da sirijske vlasti, kojima Rusi pružaju podršku, neće blokirati dostavljanje pomoći, kao što to redovno rade kad je riječ o konvojima UN-a, navode francuske vlasti, prenosi Figaro.

“Rusi su odlučno intervenirali kako bi bile izdate dozvole i kako bi pomoć bila dostavljena u dogledno vrijeme”, kažu u francuskom Ministarstvu vanjskih poslova.

Pomoć koju je Francuska uputila Siriji vrijedna je gotovo 400.000 eura, a obuhvata, između ostalog, medicinski materijal za 500 teško ranjenih i 15.000 ljudi s lakšim povredama u nekadašnjoj pobunjeničkoj enklavi koju je Damask preuzeo u aprilu.

Izvor: Agencije