Mattis za odstupanja u sankcijama Rusiji

Rusija mora platiti za svoje agresivno i destabilizirajuće ponašanje u Ukrajini, poručuje Mattis (EPA)

Američke sankcije protiv zemalja koje kupuju rusko naoružanje moraju imaju izuzetke kako neke zemlje ne bi definitivno prigrlile Rusiju, izjavio je američki ministar obrane Jim Mattis. 

“Rusija mora platiti za svoje agresivno i destabilizirajuće ponašanje te za svoje nezakonito zauzimanje Ukrajine. Iako je uvođenje sankcije nužno i zasluženo zbog njihova zlonamjerna ponašanja, važno je dati državnom tajniku mogućnost da odstupi od zakona CAATSA”, ocijenio je Jim Mattis u priopćenju.

Američki kongres usvojio je prošle godine zakon koji su podržali republikanci i demokrati kako bi kaznio Rusiju zbog ponašanja u Ukrajini i umiješanosti u američke predsjedničke izbore, podsjeća AFP.

Taj zakon, nazvan CAATSA (Counter America's Adversaries Through Sanctionas Act), nameće gospodarske sankcije protiv svakog entiteta ili zemlje koja sklapa ugovore o naoružanju s ruskim tvrtkama. 

Trump želi približavanje Rusiji

Zakon je nevoljko proglasio američki predsjednik Donald Trump koji se nada konkretiziranju svojeg izbornog obećanja o približavanju s Rusijom Vladimira Putina. 

Taj zakon i dalje je predmet rasprava zbog bojazni da bi sankcije, posebice protiv azijskih saveznika SAD-a kao što je Indija, mogle ugroziti odnose koje Washington već godinama pokušava ojačati.

Izuzeća od tog zakona dopustila bi da određene zemlje “grade bliže sigurnosne odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama”, postupno smanjujući ovisnost o ruskoj vojnoj opremi, rekao je Mattis.

Prema riječima ministra obrane Mattisa, pitanje je želi li Washington ojačati “partnerstva u ključnim regijama ili ih ostaviti bez izbora tako da se okrenu Rusiji”.

Izvor: Agencije