Mađarska uvodi porez na promovisanje imigracije

Zakon je usvojen u sklopu šire izmene poreskih zakona u Mađarskoj, a prihod od novog poreza koristit će se samo za odbranu granice zemlje (EPA)

Mađarski parlament usvojio je zakon kojim se finansijska ili materijalna podrška grupama koje podržavaju ulazak migranata u tu zemlju, oporezuje sa 25 odsto.

Kako prenosi AP, taj specijalni porez je deo antimigrantske politike premijera Viktora Orbana, koji smatra da masovan ulazak uglavnom muslimanskih migranata u Evropu predstavlja pretnju za njenu hrišćansku kulturu.

Zakon je usvojen u sklopu šire izmene poreskih zakona u Mađarskoj, a prihod od novog poreza moći će da se koristi samo za odbranu granice zemlje, i njime će se moći pokrivati troškovi države.

Promovisanje migracije, kako se navodi u zakonu, uključuje medijske kampanje, seminare, kao i “propagandne aktivnosti kojima se imigracija predstavlja u pozitivnom svetlu”.

Pismo upozorenja Evropske komisije

Evropska komisija je zbog ovog mađarskog zakona već poslala pismo upozorenja, što je prvi korak u pokretanju postupka protiv države članice.

Uvođenje poreza na promovisanje imigracije samo je poslednja u nizu antimigrantskih mera koje Mađarska uvodi poslednjih meseci, a zbog kojih dobija kritike iz Evropske unije, ali i Ujedinjenih nacija.

Tako je zbog ranije usvojenog zakona o azilu, koji nije usklađen sa evropskim zakonodavstvom, Evropska komisija već podnela tužbu protiv Mađarske.

Kritike stižu i iz Ujedinjenih nacija, naročito posle odluke Mađarske da se povuče iz sporazuma UN-a o globalnim migracijama i pre nego što stupi na snagu, jer smatra da predstavlja “pretnju svetu”.

Izvor: Agencije