Hakeri ukrali podatke o 1,5 miliona Singapuraca

Haker, Hakiranje
Lakše je, kažu stručnjaci, hakirati korisnike s udaljenim pristupom nego nekoga ko je u korporativnom prostoru (AP)

Hakeri su u Singapuru ukrali osobne podatke oko 1,5 miliona ljudi, odnosno oko četvrtine sveukupnog stanovništva, objavili su lokalni dužnosnici, a prenose britanski mediji.

Hakeri su provalili u vladinu zdravstvenu bazu podataka u “namjernom, ciljanom i dobro isplaniranom napadu”, saopćila je singapurska vlada.

Ukradena su imena i adrese, no ne i zdravstveni kartoni, osim korištenih lijekova u nekim slučajevima, pišu britanski mediji.

Preuzete su informacije o lijekovima oko 160 hiljada pacijenata koji su posjećivali zdravstvene ustanove od 1. maja 2015. do 4. jula ove godine, navodi se u saopćenju.

Žrtva hakera i premijer

Zapisi nisu mijenjani niti brisani, a podaci o dijagnozama, testovima ili ljekarskim zabilješkama nisu bili ugroženi, dodala je vlada.

Žrtva hakera bio je i premijer Lee Hsien Loong koji je dva puta preživio rak.

Vlada ovog bogatog grada države ranije je upozoravala na hibernetičke napade, objavivši da je bila meta međunarodnih hakera, no da se većinom odbranila od njih.

Posljednjih je godina pojačala svoju zaštitu mjerama poput isključivanja s interneta u nekoliko ključnih ministarstava i javnih službi.

Hakeri su prošle godine pokušali napasti ministarstvo odbrane, no uspjeli su preuzeti samo osnovne informacije o vojnim ročnicima.

Izvor: Agencije