Vojska Izraela napada Pojas Gaze avionima, tenkovima i artiljerijom

Na vojna uporišta Hamasa avionima i tenkovima pokrenut je napad širih razmjera, tvrdi izraelska vojska (EPA)
Na vojna uporišta Hamasa avionima i tenkovima pokrenut je napad širih razmjera, tvrdi izraelska vojska (EPA)

Izraelska vojska je saopćila da nastavlja s napadima na Gazu avionima, tenkovima i artiljerijom.

Neimenovani zvaničnik izraelske vojske za Anadoliju je kazao da je prvo otvorena vatra na izraelske vojnike s područja na granici s Gazom nakon čega je izraelska vojska započela napad na Gazu.

Istakao je da izraelski vojni avioni nastavljaju s letovima iznad Gaze, ne dajući podatke o tome kada bi vojna operacija mogla biti okončana.

S druge strane, u saopćenju izraelske vojske se navodi da je na vojna uporišta Hamasa avionima i tenkovima pokrenut napad širih razmjera.

Stanje pripravnosti

Dodaje se da je izraelska vojska u stanju pripravnosti.

“Hamas je odlučio da tenzije eskaliraju i zato će snositi posljedice takvih postupaka. Izraelska vojska sada izvodi napad na različita mjesta (u Gazi)”, navodi se u saopćenju.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu se nalazi u komandi Generalštaba Oružanih snaga Izraela u Tel Avivu odakle prati odvijanje akcije napada.

U napadima izraelske vojske na Gazu poginulo je četvero Palestinaca.

Najmanje 142 palestinska demonstranta su ubijena, a 16.496 njih je ranjeno u intervencijama izraelskih snaga sigurnosti od početka masovnih palestinskih protesta koji su na granici Gaze počeli 30. marta.

Izvor: Agencije


Povezane

Zakon o ‘jevrejskoj nacionalnoj državi’ koji je usvojio izraelski Parlament je nagovijestio novu eru rasističkog i etničkog čišćenja nad Palestincima, kažu stručnjaci.

20 Jul 2018
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO