Video: Azerbejdžan predstavio turski krstareći projektil

Izvor: [YouTube/LockheedMartinVideos]

Azerbejdžanska vojska prvi put je pokazal krstareći projektil SOM turskog proizvođača Roketsan, na vojnoj paradi u glavnom gradu Bakuu.

To je prvi potvrđeni izvoz SOM-a, za kojeg Roketsan tvrdi da ima domet veći od 250 kilometara, s visoko eksplozivnim/fragmentirajućim bojnim glavama težine 226 kilograma, prenosi Defender.

Osnovni projektil SOM-a koristi kombinaciju inercijalnog navigacijskog sistema i globalnog navigacijskog sistema navođenja, dok verzije B1 i B2 također koriste terensku referentnu navigaciju i IIR (Imaging Infrared) tragač.

Ono što je prikazano u Bakuu imalo je otvor na nosu, što ukazuje na to da ima IIR tragača.

Integriran s avionima F-4 I F16

Verzije B1 i B2 su različite nosivosti.

SOM je dizajniran tako da ga radar teško otkriva i integriran je s F-4 i F-16 avionima, od kojih su oba u upotrebi u Turskoj ratnoj avijaciji, ali ne i u Azerbajdžanu.

Najvjerovatnije lansirne platforme za azerbajdžanske projektile SOM su borbeni avioni MiG-29, iako bi i avion Su-24 mogao biti u igri kao korisnik.

Roketsan je nedavno potpisao ugovor s američkim Lockheed Martinom o razvoju SOM-J projektila, koji bi se mogli koristiti na F-35 Lightning II avionima.

Izvor: Agencije