UN: Broj izbjeglice sa juga Sirije dosegao 270.000

Ujedinjeni narodi su upozorili na humanitarnu katastrofu na jugozapadu zemlje (EPA)
Ujedinjeni narodi su upozorili na humanitarnu katastrofu na jugozapadu zemlje (EPA)

Brojni stanovnici Sirije prisiljeni su napustiti svoje domove na jugozapadu zemlje, uslijed eskalacije sukoba, koja je počela prije dva tjedna, a njihov broj porastao na 270.000, podaci su koje je u ponedjeljak objavilo Visoko povjereništvo Ujedinjenih naroda za izbjeglice. 

Samo tijekom prošlog tjedna pred silovitim bombardiranjima pobjeglo je blizu 160.000 stanovnika, a većina ih se sklonila u selima i mjestima blizu izraelske i jordanske granice.

“Po posljednjim podacima kojima raspolažemo, broj izbjeglica diljem južne Sirije prešao je 270.000 ljudi”, rekao je za Reuters glasnogovornik UNHCR-a u Jordanu Mohamad Havari.

Jordan najavio pregovore s Rusijom

UN je ranije upozorio na humanitarnu katastrofu na jugozapadu zemlje, kao posljedice sukoba, koji su se pojačali u posljednja dva tjedna.

Jordan, koji je od početka rata u Siriji primio više od pola milijuna izbjeglica, kao i Izrael, upozorili su da više neće otvarati svoje granice za izbjeglice.

Ta zemlja je najavila da će ovoga tjedna pregovarati s Rusijom zbog situacije na jugu Sirije i procjene humanitarne situacije na tom području, objavilo je jordansko Ministarstvo vanjskih poslova.

Obnavljanje borbi duž jordanske sjeverne granice izazvalo je novi val izbjeglica koje su se zaputile prema ovoj susjednoj državi.

Žestoki manevri sirijske Vlade

Pokrenut 19. lipnja, manevar sirijske Vlade za cilj ima preuzimanje južnih provincija Deraa, Quneitra i dijelova Sweida, koje drže većinom pobunjenici.

Podržani ruskim vojnim udarima, snage lojalne Baharu al-Assadu preuzela su kontrolu nad izgubljenim teritorijem i nastavile napredovati prema jugu i posljednjim uporištima oporbe.

Sirijcima koji bježe od borbi i idu prema Jordanu nije dozvoljen prelazak granice, a vlasti u tom dijelu Jordana navode kako nemaju dovoljno sredstava da se nose s novim izbjeglicama.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO