SAD želi svesti prihode Irana od nafte na nulu

Potez dolazi dva mjeseca nakon što je Donald Trump najavio američko povlačenje iz iranskog nuklearnog sporazuma (Reuters)

Američki State Department je pokrenuo kampanju “maksimalnog ekonomskog i diplomatskog pritiska” kako bi potakao Iran da pregovara o “boljem” sporazumu koji bi zamijenio iranski nuklearni sporazum.

State Departmentov direktor za planiranje politike Brian Hook je kazao novinarima da Iran nije “normalna” zemlja i da mora udovoljiti zahtjevima (12) kako bi bio oslobođen američkih sankcija.

“Normalne zemlje ne teroriziraju druge nacije, razmnožavaju rakete ili osiromašuju njihov narod”, kazao je Hook.

‘Ssnap back’ sankcije

“Kada je u pitanju ova nova strategija, ne radi se o mijenjanju režima, nego o mijenjanju vodstva u Iranu, koje treba raditi ono što iranski narod želi raditi”, naveo je on.

State Department je naveo da će nove sankcije, koje opisao kao “snap back” sankcije, početi 4. augusta.

Njihov cilj će, kako je navedeno, biti iranski automobilski sektor i njegova trgovina zlatom i drugim ključnim metalima.

Drugi set sankcija će stupiti na snagu 6. novembra.

Meta ovih sankcija će biti iranski energetski sektor, s fokusom na transakcije vezane za naftu i transakcije s Centralnom bankom Irana.

Potez dolazi dva mjeseca nakon što je američki predsjednik Donald Trump najavio američko povlačenje iz iranskog nuklearnog sporazuma.

Hook je rekao da se planira sastati s evropskim saveznicima, Velikom Britanijom, Francuskom i Njemačkom, krajem sedmice kako bi razgovarali o Iranu.

U posjeti zemljama Zaljeva

Također je kazao da će se visoki  zvaničnici Ministarstva finansija SAD-a u narednim danima posjetiti zemlje Zaljeva.

On je rekao novinarima da je plan Sjedinjenih Američkih Država da nagovore što više zemalja da nikako ne uvoze iransku naftu.

“Naš cilj je da povećamo pritisak na iranski režim tako što ćemo njegove prihode od sirove nafte svesti na nulu”, kazao je Hook.

Naveo je da je već 50 međunarodnih firmi saopćilo namjeru da napuste iransko tržište.

Izvor: Al Jazeera