Novi predsjednik želi da Meksiko ostane u NAFTA-i

Andresu Manuelu Obradoru su na izbornoj pobjedi čestitali brojni svjetski čelnici (EPA)
Andresu Manuelu Obradoru su na izbornoj pobjedi čestitali brojni svjetski čelnici (EPA)

Novi meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador rekao je da će nastojati ostati u Sjevernoameričkom sporazumu o slobodnoj trgovini (NAFTA) sa SAD-om i Kanadom i da podržava postojeće meksičku delegaciju koja pregovara o izmjenama tog trgovinskog sporazuma.

Lopez Obrador (64), bivši gradonačelnik Ciudad de Mexica, pobijedio je u nedjelju sigurnom većinom, zadavši koban udarac establišmentskim strankama i postavši prvim ljevičarem koji je pobijedio na predsjedničkim izborima u Meksiku od 2000. godine, kada je završila jednostranačka vladavina.

“Pratit ćemo sadašnju vladu u tim pregovorima, bit ćemo puni poštovanja i podržat ćemo potpisivanje sporazuma”, rekao je on, dodajući da je cilj NAFTA koja je dobra za Meksiko.

Zid na granici SAD-a i Meksika

Pregovori o redefiniranju NAFTA-e počeli su prošle godine, nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump zatražio izmjene tog sporazuma kako bi se bolje zaštitili američki interesi.

Trump je čestitao Obradoru na pobjedi putem Twittera u nedjelju navečer, no savjetnica Bijele kuće Kellyanne Conway potom je ponovo naglasila da je Trump jasno kazao da planira sagraditi zid na granici s Meksikom, koji će ta zemlja morati platiti.

Obradoru su na izbornoj pobjedi čestitali i drugi svjetski čelnici, uključujući kanadskog premijera Justina Trudeaua i ruskog predsjednika Vladimira Putina, kao i predsjednici Venecuele, Bolivije, Ekvadora, Kolumbije i Salvadora.

Izvor: Agencije


Povezane

Kontroverzni Sjevernoamerički sporazum o slobodnoj trgovini izbrisao je carine između Kanade, Sjedinjenih Američkih Država i Meksika prije skoro 25 godina. U očima predsjednika Trumpa, Meksiko je tada bio veliki pobjednik.  NAFTA jeste povećala broj međunarodnih kompanija u Meksiku, koje su iskoristile prednost otvorenih granica za proizvodnju visokotehnološke robe za američko tržište, uz jeftinu meksičku radnu […]

Kanadski zvaničnici su izjavili kako je uvođenje carinskih tarifa na uvoz čelika i aluminija, koje je najavio američki predsjednik Donald Trump, neprihvatljivo. Premijer Justin Trudeau je kazao kako će tarife potkopati pregovore o Sjevernoameričkom sporazumu o slobodnoj trgovini (NAFTA).

Nakon što je američki predsjednik Donald Trump potpisao izvršnu odluku kojom je povukao članstvo SAD-a iz trgovačkog sporazuma zemalja sa izlazom na Pacifik, nova meta Washingtona je sporazum o slobodnoj trgovini NAFTA.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO