Novi predsjednik želi da Meksiko ostane u NAFTA-i

Andresu Manuelu Obradoru su na izbornoj pobjedi čestitali brojni svjetski čelnici (EPA)

Novi meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador rekao je da će nastojati ostati u Sjevernoameričkom sporazumu o slobodnoj trgovini (NAFTA) sa SAD-om i Kanadom i da podržava postojeće meksičku delegaciju koja pregovara o izmjenama tog trgovinskog sporazuma.

Lopez Obrador (64), bivši gradonačelnik Ciudad de Mexica, pobijedio je u nedjelju sigurnom većinom, zadavši koban udarac establišmentskim strankama i postavši prvim ljevičarem koji je pobijedio na predsjedničkim izborima u Meksiku od 2000. godine, kada je završila jednostranačka vladavina.

“Pratit ćemo sadašnju vladu u tim pregovorima, bit ćemo puni poštovanja i podržat ćemo potpisivanje sporazuma”, rekao je on, dodajući da je cilj NAFTA koja je dobra za Meksiko.

Zid na granici SAD-a i Meksika

Pregovori o redefiniranju NAFTA-e počeli su prošle godine, nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump zatražio izmjene tog sporazuma kako bi se bolje zaštitili američki interesi.

Trump je čestitao Obradoru na pobjedi putem Twittera u nedjelju navečer, no savjetnica Bijele kuće Kellyanne Conway potom je ponovo naglasila da je Trump jasno kazao da planira sagraditi zid na granici s Meksikom, koji će ta zemlja morati platiti.

Obradoru su na izbornoj pobjedi čestitali i drugi svjetski čelnici, uključujući kanadskog premijera Justina Trudeaua i ruskog predsjednika Vladimira Putina, kao i predsjednici Venecuele, Bolivije, Ekvadora, Kolumbije i Salvadora.

Izvor: Agencije