Macron smijenio ambasadora u Mađarskoj zbog hvaljenja Orbana

Macron je rekao da ne dijeli stavove ambasadora Fourniera (EPA)
Macron je rekao da ne dijeli stavove ambasadora Fourniera (EPA)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron smijenio je tokom vikenda ambasadora te zemlje u Mađarskoj Erica Fourniera nakon što je u javnosti procurio povjerljivi memorandum, u kojem Fournier pohvalio migrantsku politiku mađarskog premijera Viktora Orbana.

U dekretu objavljenom u službenom glasniku, navodi se da je Pasquale Andreani imenovan za novog ambasadora u Budimpešti, prenosi Reuters.

U povjerljivom memorandumu, koji je datiran na 18. juni i adresiran na kancelariju Macrona, Fournier je naveo da Mađarska predstavlja “model” za rješavanje pitanja migranata, a da su optužbe za populizam protiv Orbana “medijske izmišljotine”.

Bivši ambasador također je napisao da francuski mediji, optužujući Mađarsku za antisemitizam, pokušavaju skrenuti pažnju s “pravog antisemitizma, koji dolazi od muslimana u Francuskoj i Njemačkoj”.

Ograđivanje od stava ambasadora

Upitan za dokument, koji je objavio sajt koji se bavi istraživačkim novinarstvom Mediapart, Macron je rekao da ne dijeli stavove ambasadora Fourniera i da štetan dokument ne predstavlja zvaničnu politiku Francuske.

“Da je ambasador ovo rekao javno, bio bi odmah otpušten”, rekao je Macron u petak na konferenciji za medije u Briselu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO