Guterres: Nezamislivi opisi ubistava i silovanja Rohinja

Guterres je pohvalio premijerku Novog Zelanda na koracima u donošenju novog zakona o kontroli oružja (Arhiva)
Guterres je pohvalio premijerku Novog Zelanda na koracima u donošenju novog zakona o kontroli oružja (Arhiva)

Glavni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres poručio daa međunarodna zajednica mora pomoći Rohinjama, od čijih je pripadnika, koji su pred nasiljem iz Mijanmara izbjegli u Bangladeš, čuo svjedočanstva o “nezamislivim opisima ubistava i silovanja”.

“Međunarodna zajednica mora pomoći stotinama hiljada Rohinja, koji žive u prenapučenim kampovima u Bangladešu, nakon bijega pred silovitim sukobima u susjednom Mijanmaru”, napisao je na Tiwtteru Guteress nakon posjete izbjegličkim kampovima u jugoistočnom Bangladešu.

“Ništa me nije moglo pripremiti za ovoliko patnje koju sam vidio danas u Cox’s Bazaru. Čuo sam nezamislive priče od pripadnika Rohinja, koje će mi se zauvijek urezati u pamćenje”, kazao je generalni sekretar UN-a.

Izbjegličke logore Guterres je posjetio zajedno s predsjednikom Svjetske banke Jim Yong Kimom.

Izbjeglice traže zaštitu od UN-a

Guterres je na Twitteru napisao i da Rohinje žele “pravdu i siguran povratak svojim domovima”.

U Bangladeš je otputovao kako bi se sastao s izbjeglicama koji od UN-a traže zaštitu zbog masovnog kršenja njihovih ljudskih prava u Mijanmaru.

Na konferenciji za novinare prvi čovjek UN-a je kazao da izbjeglice žive u užasnim uvjetima u izbjegličkim kampovima, no istovremeno je pohvalio Vladu Bangladeša za odnos prema njima.

“Nemoguće je posjetiti sve te kampove a da vam se srce ne slomi. Ovo je vjerovatno jedna od najtragičnijih priča povezanih sa sistematskim kršenjem ljudskih prava”, kazao je Guterres.

Od 25. augusta prošle godine, kada su mijanmarski pobunjenici izveli niz napada na tridesetak objekata sigurnosnih snaga, iz Mijanmara je izbjeglo gotovo 700.000 Rohinja.

Pritom je nekoliko stotina ljudi smrtno stradalo, a brojne žene su silovane.

UN i SAD: To je etničko čiošćenje

Odgovor snaga Mijanmara, koji je slijedio, dužnosnici UN-a i SAD-a ocijenili su etničkim čišćenjem te optužili pripadnike Vladinih snaga za ubistva, silovanja, mučenja i spaljivanje kuća pripadnika muslimanske manjine.

Bangladeš je utočište Rohinjama već desecima godina.

Mnogi su prisilno domove napuštali u više navrata: sedamdesetih i devedesetih godina, a dio ih je otišao 2012. godine.

“U svijetu u kojemu je danas toliko puno granica zatvoreno, narod i Vlada Bangladeša svoje su otvorili, primivši braću i sestre koji su iz Mijanmara pobjegli pred strašnim događajima”, kazao je Guterres nakon sastanka s premijerkom Sheikh Hasinom u nedjelju.

Izvor: Agencije


Povezane

Mijanmar i UN-ove agencije potpisali su sporazum prema kojem bi dio izbjeglih Rohinja mogao da se vrati u tu državu. Ipak, veliki broj od 700.000 osoba koje su pobjegle pred vojnom ofanzivom u augustu prošle godine, ne vjeruje da će se taj plan ostvariti. Snage su usmjerili na to da poboljšaju uslove života u improvizovanim […]

Organizacija Amnesty International traži potpuni pristup saveznoj državi Rakhine u Mijanmaru. Tvrde da imaju dokaze koji ukazuju na to da je oružana grupa po imenu “Vojska za spas Rohinja u Arakanu” u augustu prošle godine ubila desetine Hindu civila , među njima i žene i djecu.   

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO