Evropska unija pooštrava borbu protiv lažnih vijesti

Borba protiv dezinformacija uključuje online platforme, industriju oglašavanja i glavne oglašivače (Ilustracija)

U skladu s prijedlogom Europske komisije, do kraja srpnja trebao bi biti pripremljen i predočen online platformama i društvenim medijima Kodeks prakse za borbu protiv dezinformacija, kao način za borbu protiv lažnih vijesti i manipulacije informacijama, prenosi Tanjug.

Europska komisija je istovremeno pozvala države članice da povećaju podršku kvalitetnom novinarstvu, kako bi osigurale pluralističko, raznovrsno i održivo medijsko okruženje.

Dezinformacija se, podsjećaju u Bruxellesu, definira kao “provjerljivo lažna ili zavaravajuća informacija, koja je stvorena, predstavljena i raširena radi ekonomske dobiti ili kako bi se namjerno obmanula javnost i može naškoditi istoj toj javnosti”.

Brisel prijeti mjerama

Europska komisija napominje da platforme i društveni mediji moraju “odlučno povećati svoje napore” kako bi zatvorili lažne naloge i ograničili ciljano političko oglašavanje.

Komisija upozorava da će, ako to ne urade, primijeniti regulatorne mjere.

Najavljeno je i da će Komisija ubrzo sazvati forum više zainteresiranih strana kako bi pružila okvir za efikasnu suradnju među relevantnim akterima.

Sve to uključuje online platforme, industriju oglašavanja i glavne oglašivače, kako bi se osigurala posvećenost suradnji i jačanju napora u borbi protiv dezinformacija. 

Izvor: Agencije