EU daje dodatne milione Španiji i Grčkoj za prihvat migranata

Posljednih godinu dana dolasci migranata pojačali su se na cijelom Mediteranu (EPA)
Posljednih godinu dana dolasci migranata pojačali su se na cijelom Mediteranu (EPA)

Europska komisija će dati novu hitnu financijsku pomoć Grčkoj i Španjolskoj za zbrinjavanje migranata i izbjeglica ukupno vrijednu 45,6 milijuna eura, prenosi agencija dpa.

Članice Europske unije razjedinjene su oko rješenja za izbjegličku krizu.

Grčka i Španjolska su, uz Italiju, države koje su najizloženije migrantskom valu.

Čelnici EU-a su na prošlotjednim maratonskim pregovorima odlučili otvoriti prihvatne centre za ljude spašene na moru te ojačati vanjske granice saveza.

Njemačka je sa Španjolskom i Grčkom postigla sporazum o vraćanju migranata koji su u tim državama ranije zatražili azil, što je pokušaj da se dovrši sukob oko migranata među partnerima vladajuće koalicije kancelarke Angele Merkel.

Više od milijardu eura pomoći

Komisija je objavila da će Španjolska dobiti 25,6 milijuna eura za poboljšanje prihvatnih kapaciteta na svojoj južnoj obali i u afričkim enklavama u Ceuti i Mellili, ali i za olakšavanje vraćanja onih migranata koji nemaju pravo ostati.

Dodatnih 20 milijuna eura bit će usmjereno Agenciji za izbjeglice Ujedinjenih naroda kako bi se poboljšali uvjeti u Grčkoj, posebice na otoku Lezbosu, otkrila je EK.

Europski povjerenik za migracije Dimitris Avramopoulos rekao je da su se posljednih godinu dana dolasci migranata pojačali i da su grčki otoci pod “znatnim” pritiskom.

Ovom isplatom je EK od 2014. godine dosad izdvojila preko milijardu eura za pomoć članicama oko migracija, prenosi dpa.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO