Babiš: Češka neće primati ni ljude koji bježe pred ratom

Sigurno nećemo primati izbjeglice, ne vidim za to razlog, ističe Andrej Babiš (EPA)
Sigurno nećemo primati izbjeglice, ne vidim za to razlog, ističe Andrej Babiš (EPA)

Češki premijer Andrej Babiš izjavio je u ponedjeljak da ova zemlja iz budućih evropskih centara neće dobrovoljno primati ni izbjeglice koje imaju pravo na azil jer bježe od rata, prenosi Radio Slobodna Evropa.

“Sigurno nećemo primati izbjeglice, ne vidim za to razlog. Nikakve izbjeglice nisam vidio. Kada bi bježali od rata, onda im treba pomoći, ali ti su ljudi platili nadu u ljepši život. Ako lete avionom u Tripoli da bi kasnije platili krijumčarima put brodom, to nije normalno i potrebno je poslati jasan signal”, kazao je on o prošlosedmičnom samitu Evropske unije češkom listu Mlada fronta DNES.

Babiš je ponovio da bi EU na Sredozemnom moru trebalo preuzeti australski model, a brodovima s migrantima i izbjeglicama ne dozvoliti da isplove iz afričkih priobalnih voda.

‘Šokirala’ ga Angela Merkel

“Apsurd je kada Sredozemnim morem plove brodovi i govore: ‘Mi smo tu, svi na palubu.’ Krijumčarski čamci ne trebaju ni isploviti. Mi trebamo pomoći ljudima u njihovim zemljama, bilateralno pregovarati, recimo, s Nigerom”, kazao je on.

Na svom Facebook profilu Babiš je priznao da je bio šokiran što njemačka kancelarka Angela Merkel pominje i Češku među zemljama spremnim da prime iz Njemačke izbjeglice koje nisu u Njemačkoj, kao u prvoj zemlji EU-a zatražile azil.

“Drago mi je što je njemačka kancelarka Angela Merkel priznala da s premijerima Višegradske grupe nije dogovorila ništa o tome da se vrate migranti u zemlje EU-a u kojim su registrirani. Ne znam zašto je to pisala, malo me je to šokiralo, unutrašnje-politička borba valjda, ali opet se pokazala snaga Višegradske četvorke“, napisao je Babiš.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO