Advokat: Pokuša li me Trump diskreditirati, uzvratit ću

Michael Cohen je jasno naznačio da protiv njega nije podignuta nikakva optužnica (EPA)

Michael Choen, dugogodišnji lični advokat američkog predsjednika Donalda Trumpa, izjavio je da je, prije svega, lojalan svojoj porodici i zemlji, a da će uzvratiti ako ga predsjednik ili njegov pravni tim pokušaju diskreditirati.

Njegova izjava za američke medije predstavlja prvu naznaku da bi mogao odustati od do sada iskazane lojalnosti prema predsjedniku Trumpu i pristati da sarađuje s tužiocima u istrazi o njegovim poslovima, navodi Radio Slobodna Evropa.

Ovo je, također, Cohenovo prvo javno oglašavanje od kada su federalni tužioci i policija izveli raciju u njegovoj kući i uredima početkom aprila.

“Neću biti vreća za udaranje kao dio bilo čije odbrambene strategije. Nisam glavni negativac u ovoj priči i neću dozvoliti drugima da me pokušaju prevariti na taj način”, rekao je on.

‘Porodica i država na prvom mjestu’

Iz Cohenove arhive tužioci i policija su zaplijenili brojne dokumente, u sklopu istrage koja je samo jedan od krakova koja se vodi o miješanju Rusije u američke predsjedničke izbore 2016. godine i mogućoj saradnji članova Trumpovog izbornog tima s Rusima.

Cohen je jasno naznačio da protiv njega nije podignuta nikakva optužnica.

“Moja supruga, moja kćerka i moj sin imaju moju primarnu lojalnost i uvijek će je imati”, naveo je on i dodao: “Porodica i država su uvijek na prvom mjestu.”

Tužioci istražuju Cohena zbog mogućih bankarskih i poreskih prevara, mogućih kršenja pravila izborne kampanje u vezi s isplatom porno glumici Stormy Daniels, kao i drugim pitanjima u vezi s Trumpovom kampanjom, saopćila je za Reuters neimenovana osoba bliska istrazi.

Trump je odmah nakon racije kod Cohena branio svog dugogodišnjeg advokata, iskazavši ljutnju zbog pretresa, ali se u međuvremenu distancirao od njega.

Izvor: Agencije