Video: Pronađen ruski brod sa zlatom vrijednim 100 milijardi funti

Brod su našli istraživači iz Južne Koreje, Velike Britanije i Kanade
Brod su našli istraživači iz Južne Koreje, Velike Britanije i Kanade

Ruski vojni brod, potopljen prije 113 godina, otkriven je blizu obale Južne Koreje, a istraživači vjeruju da se na njemu nalazi zlato vrijedno više od 100 milijardi funti. 

Oklopljeni krstaš ruske Carske mornarice Dimitrij Donskoj potopljen je u bici s Japancima u maju 1905. godine, a olupina je nađena samo kilometar od obala južnokorejskog otoka Ulleungdoa, na dubini od oko 500 metara. 

Brod su našli istraživači iz Južne Koreje, Velike Britanije i Kanade, a pomoću male podmornice snimile su palubne topove i sidra, dok je na krmi još čitljiv naziv broda.

Pola nađenog biće vraćeno Rusiji

Dimitrij Donskoj, krstarica od šest hiljada tona nosivosti, porinuta je 1883. u Sankt Peterburgu, a pokretale su je kotlovi na ugljen, ali i tri jarbola sa jedriljem. 

Veliki dio ruske carske flote bio je potopljen u bitci kod Tsushime, a Dimitrij Donskoj, koji je nosio oko 200 tona zlatnih poluga i novčiće, potopljen je 29. maja 1905, kada je plovio prema Vladivostoku. Pritom je poginulo 60 od 591 člana posade.  

Kompanija Shinil namjerava brod izvaditi u oktobru, a već je izvijestila da će polovica svega nađenog biti vraćena ruskoj vladi. 

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO