Trump želi novi sastanak s Putinom, uprkos kritikama

Donald Trump bi, po objavi na Twitteru, s Vladimirom Putinom razgovarao o terorizmu, sigurnosti Izraela, miru na Bliskom istoku, Ukrajinui i Sjevernoj Koreji (EPA)
Donald Trump bi, po objavi na Twitteru, s Vladimirom Putinom razgovarao o terorizmu, sigurnosti Izraela, miru na Bliskom istoku, Ukrajinui i Sjevernoj Koreji (EPA)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramo izjavio je da se želi ponovo sastati s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, kako bi počeli provođenje ideja o kojima su razgovarali u Helsinkiju, i proglasio taj susret polaznom tačkom za napredak u mnogim zajedničkim problemima.

Odgovarajući na kritike u vezi sa sastankom s Putinom u ponedjeljak, Trump je optužio medije da pokušavaju izazvati sukob s Moskvom, koji bi mogao odvesti u rat, uprkos tome što je i širok front američkih demokrata i republikanaca izrazio zabrinutost u vezi sa sastankom, prenosi Beta.

On je na Twitteru objavio niz tema o kojima je razgovarao na sastanku s Putinom, uključujući terorizam, sigurnost Izraela, mir na Bliskom istoku, Ukrajinu i Sjevernu Koreju.

“Rješenja za ove probleme ima mnogo, neka su laka, a neka teška… ali SVI se mogu riješiti! Radujem se našem sljedećem susretu, kako bismo počeli s primjenom nekih od stvari o kojima smo razgovarali”, naveo je Trump.

‘Mediji šire lažne vijesti’

On se s Putinom sastao prošle godine u Njemačkoj i Vijetnamu.

Uprkos kritici iz obje američke partije, Trump je okrivio medije.

“Mediji koji šire lažne vijesti očajnički žele vidjeti veliki sukob s Rusijom, čak i sukob koji bi odveo u rat. Guraju toliko snažno i mrze to što ću ja vjerovatno imati dobar odnos s Putinom. Nama (Americi) ide MNOGO bolje nego bilo kojoj drugoj zemlji! Samit s Rusijom je veliki uspjeh, osim za pravog neprijatelja naroda, medije koji šire lažne vijesti”, napisao je na Twitteru Trump.

Brojni američki parlamentarci kritizirali su Trumpa zbog njegovih izjava nakon susreta, kojima je izrazio sumnju u utjecaj Rusije na izbore u SAD-u 2016. godine, a bivši i aktuelni zvaničnici obavještajnih službi se također nisu složili s mnogim od njegovih izjava.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO