Španski sud odustao od zahtjeva za izručenje Puigdemonta

Carles Puigdemont je u mart uhapšen u Njemačkoj, po španskoj potjernici, kada se pokušao prevesti iz Finske do Belgije (EPA)
Carles Puigdemont je u mart uhapšen u Njemačkoj, po španskoj potjernici, kada se pokušao prevesti iz Finske do Belgije (EPA)

Vrhovni sud Španije saopćio je da odustaje od zahtjeva za izručenje bivšeg katalonskog lidera Carlesa Puigdemonta iz Njemačke.

Kako Reuters podsjeća, ovaj zahtjev je izdat na osnovu optužbi za zloupotrebu javnih sredstava, koja su vezana za njegovu organizaciju zabranjenog referenduma o nezavisnosti te regije.

Njemački sud je prošle sedmice saopćio da Puigdemont može biti izručen Španiji po pitanju zloupotrebe sredstava, ali odbacio zahtjev da ga izruči po pitanju ozbiljnijih optužbi koje se tiču pobune, navodi agencija.

Sporni referendum

Španija je zahtijevala Puigdemontovo izručenje zbog njegove ključne uloge u spornom referendumu o katalonskoj nezavisnosti prošlog oktobra.

Puigdemont je uhapšen u Njemačkoj, po španskoj potjernici, kada se 25. marta pokušao prevesti iz Finske do Belgije, gdje je boravio.

Puigdemont je nakon puštanja iz pritvora pozvao Madrid na dijalog.

Vlade u Berlinu i Madridu su naglasile kako je izručenje Puigdemonta stvar pravosuđa, a ne politike.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO