Seehoferovoj stranci pada popularnost

CSU godinama potresaju i unutarstranački sukobi izraženi u netrpeljivosti Horsta Seehofera i premijera Bavarske Markusa Soedera (EPA)

Kršćansko-socijalna unija, koja u Bavarskoj zastupa demokršćansku opciju, manje od tri mjeseca uoči pokrajinskih izbora gubi na popularnosti, objavio je javni servis ARD.

Da se ove nedjelje održavaju izbori za bavarski Parlament, CSU bi osvojilo svega 38 posto glasova, tri posto manje nego u svibnju i povijesno najslabiji rezultat zabilježen u ispitivanju javnog mnijenja javnog servisa koji se provodi uoči pokrajinskih izbora.

U usporedbi s posljednjim pokrajinskim izborima prije pet godina, CSU je izgubio podršku gotovo deset posto birača, prenosi Hina.

Ukupno 78 posto ispitanih smatra da je stranci naškodio žestoki sukob između predsjednika CSU-a Horsta Seehofera i kancelarke, ujedno i predsjednice Kršćansko-demokratske unije, Angele Merkel oko smjernica izbjegličke politike.

Raste popularnost Zelenih i AfD-a

Sukob između stranaka, koje na saveznoj razini tvore demokršćansku uniju CDU/CSU, prijetio je raspadom saveza i nove njemačke vlade.

“CSU je potpuno pogrešno procijenio situaciju: svojim okretanjem udesno nije naškodio Alternativi za Njemačku, nego je samo mobilizirao liberalne snage u Bavarskoj”, rekao je politolog Heinrich Oberreuter.

Stranku već godinama potresaju i unutarstranački sukobi, izraženi u osobnoj netrpeljivosti između predsjednika Seehofera i premijera Bavarske Markusa Soedera, koji je funkciju u veljači preuzeo od Seehofera.

Istodobno raste popularnost stranke Zeleni, koja je sa 16 posto druga stranka u Bavarskoj, ispred Socijaldemokratske partije Njemačke (13 posto) te desnih populista AfD-a s 12 posto.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO