Putin: Odnosi sa SAD-om gori nego u Hladnom ratu

Vidimo u SAD-u snage kojima su interesi njihove stranke važniji od nacionalnog interesa, kaže Vladimir Putin (EPA)
Vidimo u SAD-u snage kojima su interesi njihove stranke važniji od nacionalnog interesa, kaže Vladimir Putin (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je na “snage u Sjedinjenim Američkim Državama koje su olako spremne žrtvovati rusko-američke odnose zbog svojih ambicija”, tri dana nakon susreta s američkim kolegom Donaldom Trumpom u Helsinkiju.

On je, u govoru pred ruskim veleposlanicima okupljenima u Moskvi, naglasio da je teško očekivati da se problemi stari godinama riješe u nekoliko sati, ali se krenulo putem poboljšavanja bilateralnih odnosa.

“Važno je da je došlo do sastanka koji nam je omogućio da izravno razgovaramo. Summit u Helsinkiju bio je, sveukupno gledajući, uspjeh”, rekao je Putin, izražavajući žaljenje zbog “moćnih” američkih napora da ga se sabotira.

Razgovarali više od 90 minuta

Od summita u Helsinkiju Trump je pod valom kritika u SAD-u, uključivo i iz njegove vlastite stranke, zbog izjava koje se ocjenjuju previše pomirljivima prema Putinu, podsjeća AFP.

Sporan je i dio njihovog sastanka na kojem su bili sami uz prevoditelje te je dio zastupnika čak sugerirao da Kongres ispita Trumpovu prevoditeljicu.

Marina Gross, prevoditeljica State Departmenta, bila je jedini član američke delegacije u prostoriji u kojoj su dvojica lidera razgovarala više od 90 minuta.

“Vidimo u SAD-u snage kojima su interesi njihove stranke važniji od nacionalnog interesa. Rusija ostaje otvorena za jačanje odnosa sa SAD-om, na temeljima jednakosti i obostranih prednosti”, kazao je Putin.

Upozorio je i na opasnosti koje bi mogle uslijediti ako Moskva i Washington ne uspiju popraviti odnose, podsjetivši da će Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja – START isteći za godinu i pol ukoliko rad na njegovom produženju ne počne odmah, prenosi Reuters.

Putin hvalio, ali i napadao Trumpa

Pohvalio je Trumpovu ulogu u Sjevernoj Koreji, ali i napao njegovu odluku da se povuče iz međunarodnog sporazuma kojim se umanjuju nuklearne aktivnosti Irana.

AP navodi da je Putin otvoreno napao Europu i NATO, kojim dominira SAD, rekavši da će Rusija uzvratiti “jednakim odgovorom” na uspostavljanje NATO baza u blizini granica Rusije i druge “agresivne korake”.

Nije objasnio na što konkretno pritom misli.

Ocijenio je odnose SAD-a i Rusije “na određeni način gorim nego tokom Hladnog rata”, ali je sastanak, održan u ponedjeljak u Helsinkiju, Trumpu i njemu omogućio da krenu “putem pozitivne promjene”.

Govorio je i o rusko-europskim projektima, uključujući i Sjeverni tok 2, za koje je naveo da su “komercijalni i nemaju nikakvu političku pozadinu”.

Ukazuje kako Rusija i Europska unija imaju puno zajedničkih ekonomskih interesa, a da se već desetljećima gradi i zajednička transportna i energetska infrastruktura.

Trumpove prozivke zbog plina

Trump je nedavno, uoči NATO-summita u Bruxellesu, pokrenuo snažan javni napad na Njemačku zbog podrške sporazumu s Rusijom oko izgradnje plinovoda u Baltičkom moru.

Američki predsjednik je tada za Berlin rekao da je “zarobljenik Rusije” te uputio kritiku njemačkom neuspjehu u povećanju davanja za obranu, prenosi Reuters.

I na konferenciji za novinare s čelnim čovjekom NATO-a Jensom Stoltenbergom Trump je ocijenio “veoma neprikladnim” da SAD plaća za europsku obranu od Rusije, dok Njemačka, kao najbogatija europska država, podržava plinske sporazume s Moskvom.

“A od nas se očekuje da vas štitimo od Rusije”, poručio je Trump Njemačkoj, za koju tvrdi da je, zbog plinovoda, “pod potpunom kontrolom Rusije”, prenosi AP.

Izvor: Agencije


Povezane

Senator John McCain kaže da je Trump napadajući Crnu Goru i obaveze SAD-a u NATO-u nasjeo na Putinovu igru.

19 Jul 2018
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO