PLO: Izrael ‘zakonom o jevrejskoj državi’ legalizira aparthejd

Odlučnost i ustrajnost palestinskog naroda da očuva svoju slobodu i historijsku validaciju će prevladati, kaže Ashrawi (Al Jazeera)

Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) je osudila usvajanje “zakona o jevrejskoj državi” u izraelskom parlamentu, Knessetu.

Članica izvršnog komiteta PLO-a Hanan Ashrawi navodi u saopćenju da zakon o jevrejskoj državi “daje dozvolu za aparthejd, diskriminaciju, etničko čišćenje i sektaštvo na račun palestinskog naroda”.

Politika etničke čistoće

“Takav rasistički zakona i zakon pun predrasuda nelegalan je po svim standardima međunarodnog prava, demokratije, humanosti, pravde, tolerancije i inkluzije. Još jednom je desničarska vladajuća koalicija pokazala svoj istinski karakter demonstrirajući da se oslanja na održavanje zvanične politike etničke čistoće i supremacije, dajući izvornim palestinskim građanima drugorazredni status”, navela je Ashrawi.

Ona je pozvala sve članice međunarodne zajednice i ljude sa savješću da “dovedu u pitanje takav zakon i politiku flagrantne diskriminacije, te da prinude Izrael da se povinuje normama i standardima civiliziranog ponašanja”.

“Uprkos svim izraelskim naporima na brisanju naših prava i identiteta, odlučnost i ustrajnost palestinskog naroda da očuva svoju slobodu i historijsku validaciju će prevladati”, istakla je Ashrawi, prenosi palestinska novinska agencija Wafa.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO