MIT: Zemlja krije milijarde tona dijamanata

Naučnici su rekli da se ti dijamanti neće u skorije vreme naći u skupim juvelirnicama (EPA)
Naučnici su rekli da se ti dijamanti neće u skorije vreme naći u skupim juvelirnicama (EPA)

Ispod površine Zemlje se nalazi ogromno blago od nekoliko milijardi tona dijamanta, saopštili su naučnici prestižnog Insituta za tehnologiju (MIT) u američkoj saveznoj državi Massachuttes.

Međutim, istraživači su upozorili da za sada ne postoji žurba da se do njih dođe jer se nalaze između 145 i 240 kilometara ispod površine planete, daleko dublje od dosadašnjih bušotina i mogućnosti tehnologije.

“Ne možemo da dođemo do njih, a ima mnogo više dijamanta nego što smo ranije mislili”, rekao je naučnik Ulrich Faul i dodao da dijamant nije samo egzotični mineral već nešto relativno zajedničko za cijelu Zemlju.

Vulkanske erupcije

Koristeći seizmologiju da bi analizirali kako zvučni talasi prolaze kroz Zemlju, naučnici su otkrili stijene koje prekrivaju Zemljinu koru stvarajući omotač oko nje.

Poslije dodatnih istraživanja otkriveno je da su stijene od dijamanta i da Zemlja ima ispod svoje površine daleko više dragulja nego što se prvobitno smatralo.

Naučnici su dodali da se ti dijamanti neće u skorije vreme naći u skupim juvelirnicama jer bi bile potrebne izuzetno jake erupcije vulkana da bi došli bliže površini Zemlje, a takve erupcije se veoma rijetko dešavaju.

Izvor: Agencije


Povezane

Znanstvenici su na Antarktici pronašli kimberlit, stijenu koja u sebi često sadrži dijamante i koja je dokaz razdvajanja kontinenata.

17 Dec 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO