Grčki ministar: Ksenofobija sve prisutnija u Evropi

Zagovaranjem antiimigrantskih politika ksenofobične partije su sve snažnije i prisutnije na izborima, tvrdi Dimitris Vitsas (EPA)
Zagovaranjem antiimigrantskih politika ksenofobične partije su sve snažnije i prisutnije na izborima, tvrdi Dimitris Vitsas (EPA)

Ministar za migrantsku politiku Grčke Dimitris Vitsas je upozorio da je ksenofobija sve prisutnija ne samo u ekstremnim pokretima u Evropi, već i među političkim strankama centra.

On je kazao da su pitanja migranata i migracija uveliko na dnevnom redu u mnogim evropskim zemljama.

“Ipak, to nije zbog novog migrantskog talasa. Na nivou Evrope nije prisutan porast broja migranata. Štaviše, situacija je upravo suprotna. Između 2015. i 2018. godne zabilježen je pad broja izbjeglica za 96 posto”, rekao je Vitsas.

Borba za izborni rezultat

Naglasio je kako je u Evropi sve više ksenofobičnih pokreta i partija, dodajući da su zagovaranjem antiimigrantskih politika takve partije sve snažnije i prisutnije na izborima.

“Partije centra uviđaju da će, ako primijene takvu politiku, imati mnogo bolji izborni rezultat. Ako se neko usprotivi demokratiji, vrijednostima, načinu života, najgora stvar koju ćete učiniti jeste da primjenite upravo njihove politike”, ocenio je Vitsas.

“Umjesto toga, morate biti dosljedni i nastaviti da primjenjujete vaše političke ideje. Morate da insistirate na evropskim zakonima, zajedničkim vrijednostima, demokratiji i poštovanju ljudskih prava”, kazao je grčki ministar za migrantsku politiku.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO