Evropska komisija tuži Mađarsku zbog zakona o azilu

Mađarskoj Vladi je upućeno zvanično upozorenje te joj je dat rok od dva mjeseca da odgovori na njega (EPA)
Mađarskoj Vladi je upućeno zvanično upozorenje te joj je dat rok od dva mjeseca da odgovori na njega (EPA)

Evropska komisija podnijela je tužbu protiv Mađarske zbog neusklađenosti zakona o azilu i povratku migranata i poslala joj upozorenje zbog zakona koji kriminalizira aktivnosti nevladinih organizacija koje pomažu migrantima, izjavila je glasnogovornica EK-a Mina Andreeva.

Istovremeno, EK je poslao pismo upozorenja, što je prvi korak u pokretanju postupka protiv države članice, zbog novog mađarskog zakona koji kriminalizira aktivnosti nevladinih organizacija koje pomažu migrantima, nazvanim “Stop Soros”, prenosi agencija MTI.

Andreeva je rekla da je EK mađarskoj Vladi uputio zvanično upozorenje i dao joj rok od dva mjeseca da odgovori na njega, prenosi Tanjug.

Nije u skladu s evropskim zakonom

Tužba je podnijeta zbog toga što mađarski zakon predviđa da se zahtjev za azil može podnijeti samo unutar tranzitnih centara za izbjeglice, u koje je pristup dopušten samo ograničenom broju osoba, ali i zato što mađarski zakon nije u skladu s evropskim zakonom, koji predviđa da se osoba može zadržati u tranzitnom centru najviše četiri sedmice.

Kako se navodi, mađarski Parlament usvojio je te zakone u junu, s ciljem da kazni “promociju ili organiziranje ilegalne migracije”.

Venecijanska komisija Vijeća Evrope ranije je kritizirala pojedine dijelove novih zakona, navodeći da ozbiljno ugrožavaju rad legitimnih civilnih organizacija.

Izvor: Agencije


Povezane

Ako strategija o migracijama Ujedinjenih naroda bude išla u korist migranata, Budimpešta će napustiti razgovore, kaže mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

31 Jan 2018
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO