Evropska komisija: Svi scenariji mogući nakon Brexita

Da bi se sporazum o Brexitu mogao ratificirati u martu iduće godine, morao bi biti zaključen u oktobru ove godine (EPA)

Evropska komisija pozvala je u četvrtak zemlje članice i kompanije da pojačaju pripreme za sve moguće ishode pregovora o izlasku Velike Britanije iz EU-a, uključujući i mogućnost da do toga dođe i bez potpisanog sporazuma.

“Dana 30. marta 2019. godine Velika Britanija će istupiti iz EU-a i postati treća zemlja, što će se odraziti na građane, kompanije i upravna tijela u Velikoj Britabiji i EU. Posljedice su mnogobrojne – od novih kontrola na vanjskim granicama EU-a, validnosti dozvola, potvrda i odobrenja izdanih u Velikoj Britaniji, do različitih propisa o prenosu podataka”, navodi se u zvaničnom saopćenju.

Komisija pri tome poziva “sve države članice i privatne subjekte da ubrzaju pripreme za sve moguće ishode” pregovora, uključujući i mogućnost trenutnog raskida svih odnosa.

Pregovori sporo napreduju

“Ako sporazum o povlačenju ne bude ratificiran do 30. marta 2019. godine, neće biti prelaznog razdoblja i evropsko zakonodavstvo prestat će odmah važiti za Veliku Britaniju i u Velikoj Britaniji”, navodi EK.

Kao moguće posljedice koje bi mogle uslijediti EK navodi mogućnost kontrola na vanjskim granicama EU-a i različita pravila koja će se primjenjivati za prenos podataka.

Da bi se sporazum o izlasku Velike Britanije stigao ratificirati do 30. marta 2019. godine, morao bi biti zaključen već u oktobru ove godine.

Sporazum bi trebao sadržavati i odredbe o prelaznom razdoblju do kraja 2020. godine, kako bi se ublažile posljedice izlaska i za jednu, i za drugu stranu.

Međutim, pregovori sporo napreduju, u prvom redu zbog toga što u britanskoj vladajućoj Konzervativnoj partiji nema suglasja o tome kakve buduće odnose Velika Britanija treba imati s EU-om.

Praktično se više pregovara unutar Konzervativne partije nego između Brisela i Londona.

Kako riješiti irski otok?

Osim toga, još nema na vidiku rješenja za pitanje granice na irskom otoku.

Obje strane su se složile da ne smije biti vidljivih granica, kako ne bi bio ugrožen mirovni proces u Sjevernoj Irskoj.

Međutim, dođe li do izlaska Velike Britanije iz carinske unije i jedinstvenog tržišta, postavlja se pitanje kako će to funkcionirati, s obzirom da bi Republika Irska onda graničila s trećom zemljom.

Izvor: Agencije