Berlin: U raciji oduzeto 77 stanova i kuća

Berlinska policija otkrila je desetke nekretnina koje pripadaju klanu (Reuters)
Berlinska policija otkrila je desetke nekretnina koje pripadaju klanu (Reuters)

Policija u Berlinu zaplijenila je 77 stanova i kuća u vlasništvu jednog od najvećih arapskih kriminalnih klanova u tom gradu, vrijednosti 9,3 miliona eura, prenosi Deutsche Welle i dodaje da je policiji po novom zakonu dozvoljeno da oduzima imovinu stečenu na nezakonit način.

Kako se navodi, radi se o arapskom klanu, koji čine mahom Libanci, poznatom po inicijalu R.

Državni tužilac Jorg Raupach izjavio je na konferenciji za novinare da je pod istragom 16 članova tog klana, zbog sumnje da su prali novac, ali nije dao više podataka o njima, osim da niko od njih još nije uhapšen.

Oduzimanje imovine uslijedilo je nakon finansijske istrage, a berlinska policija otkrila je desetine nekretnina koje pripadaju klanu, među kojima su stanovi u zgradama, samostalne kuće i apartmani i bašte.

Ukrali zlatnik od 100 kilograma

Istraga je trajala četiri godine, a počela je nakon pljačke banke 2014. godine, kada je ukradeno 9,16 miliona eura.

Za tu pljačku osuđen je jedan od članova klana, ali novac nikada nije pronađen.

Ipak, tokom istrage je utvrđeno da su braća optuženog kupovala imovinu na periferiji grada, iako su neki od njih živjeli od socijalne pomoći.

Članovi klana R. sumnjiče se i za neke spektakularne krađe u Berlinu izvršene prošle godine, kada su četiri člana uzrasta od 18 do 20 godina uhapšena zbog sumnje da su ukrali 100 kilograma težak kanadski zlatnik, vrijedan 3,7 miliona eura, iz muzeja Bode.

Zlatnici nikada nisu pronađeni, a oni su oslobođeni zbog nedostatka dokaza.

Izvor: Agencije


Povezane

Njemačka policija nedavno je izvršila racije z prostorijama motociklističkog kluba ‘Anđeli pakla’, u kojima je učestvovalo 1.000 policajaca. Vlasti tvrde da su motociklisti umiješani u kriminalne aktivnosti, poput reketiranja i trgovine drogom. Međutim, kako iz Berlina izvještava dopisnik Al Jazeere Nick Spicer, članovi ‘Anđela pakla’ insistiraju da nisu kriminalci, nego samo ljubitelji motora sa lošom […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO