Zaharova: Sporazum Grčke i Makedonije nije u interesu zapadnog Balkana

Marija Zaharova optužuje zapadne zemlje za 'očigledno miješanje u makedonske unutrašnje stvari' (EPA)

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je u srijedu da sporazum Grčke i Makedonije o imenu nije u interesu bezbednosti na Balkanu.

“Rusija je uvek bila za uzajamno prihvatljiv sporazum o državnom imenu između Grčke i Makedonije bez spoljnog pritiska ili nametanja veštačkih rokova, koji bi odražavao volju naroda obe zemlje i bio zasnovan na širokom konsenzusu i ustavnom pravu. To se nije dogodilo”, rekla je ona.

Taj sporazum, smatra, doveo je do duboke podele u oba društva – i u Grčkoj, i Makedoniji, prenosi agencija Tass.

“Očigledno to je daleko od interesa uspostavljanja mira i bezbednosti na Balkanu i služi samo kao instrument prijema Makedonije u NATO na brži način”, rekla je Zaharova.

Neosnovane optužbe protiv Moskve

Ona je dodala da Moskva ne razume izjavu makedonskog premijera Zorana Zaeva da su “neki biznismeni naklonjeni Rusiji navodno finansirali antivladine proteste u Makedoniji povodom tog sporazuma”.

“To je još jedna neosnovana optužba protiv Moskve. Izgleda da je sve ovo neophodno iz jednog cilja – povećanja antiruske histerije. Oni ponovo ne pružaju činjenice kao dokaz za te reči i ništa neće biti dokazano, jer bi u protivnom to već bio slučaj”, rekla je Zaharova.

Ona je, takođe, optužila zapadne zemlje za “očigledno mešanje u makedonske unutrašnje stvari”.

“Umesto da poštuje makedonske i međunarone zakone, koalicija koja je na vlasti u Skoplju igra na antirusku kartu, kao i obično, kao metod interne političke borbe i, nažalost, izaziva strah kod svojih ljudi”, zaključila je ona.

Izvor: Agencije