NATO reagirao na Trumpovu izjavu: Predani smo kolektivnoj odbrani

Crna Gora pridružila se NATO-u 5. juna 2017. godine, kao zadnja članica (Arhiva)
Crna Gora pridružila se NATO-u 5. juna 2017. godine, kao zadnja članica (Arhiva)

Klauzula o kolektivnoj odbrani u Članu 5. Sjevernoatlantskog ugovora “bezuvjetna je i čvrsta”, izjavio je u srijedu jedan dužnosnik NATO-a.

Taj je komentar odgovor na izjave američkog predsjendika Donalda Trumpa u intervjuu za američke medije ranije u utorak, u kojem je doveo u pitanje kolektivnu odbranu referirajući se na Crnu Goru.

“Crna Gora je malena zemlja, s vrlo snažnim narodom; oni su vrlo agresivni ljudi”, kazao je Trump.

Crna Gora izdvojila 66 miliona eura

“Oni mogu postati agresivni i, čestitam, vi ste u Trećem svjetskom ratu.”

“To je jako nepošteno, jer oni čak i ne plaćaju, a mi ih štitimo”, rekao je Trump odgovarajući na pitanje zašto bi američki vojnici trebali braniti Crnu Goru.

Crna Gora pridružila se NATO-u 5. juna 2017. godine, kao zadnja članica.

Prema dostupnim podacima, Crna Gora je prošle godine izdvojila 66 miliona eura za odbranu, što je 1,66 posto godišnjeg bruto domaćeg proizvoda ove balkanske države.

Odgovarajući na Trumpove izjave, dužnosnik NATO-a je ponovo potvrdio da je “napad na jednog – napad na sve”.

Pozivanje na Član 5.

“Predsjednik Trump je jasno rekao da je SAD u potpunosti predan NATO-u i naš je savez snažan”, kazao je dužnosnik.

“Stotine hiljada Evropljana i Kanađana stoje rame uz rame s američkim vojnicima i više od 1.000 ih je platilo svojim životom”, dodao je dužnosnik NATO-a, podsjetivši na prvo i do sad  jedino pozivanje na Član 5., koje je bilo nakon terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001. godine.

Trump je rekao u intervjuu da je svrha NATO-a štititi Evropu od ruske invazije , ali je dodao da “oni moraju plaćati, a ne plaćaju”.

Izvor: Agencije


Povezane

U intervjuu za Fox News, američki predsjednik govorio je o funkcioniranju i finansiranju NATO-a. S obzirom na to da je Crna Gora od prošle godine službeno 29. članica NATO-a, novinar je Trumpu postavio pitanje zašto bi njegov sin išao braniti tu zemlju. Odgovorio je da se i sam pitao istu stvar. Kazao je kako su […]

Nakon oštrih kritika zbog obraćanja na konferenciji za novinare u Helsinkiju, Donald Trmp je jučer izjavio da je za sve kriv jezički nesporazum. Ali, kako iz Washingtona izvještava Kimberly Halkett, čini se da ništa ne može popraviti nanesenu štetu.  

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO