Iran tužio SAD Hagu zbog sankcija

Iran je posvećen vladavini prava, poručio je šef iranske diplomatije Mohammad Javad Zarif (EPA)

Iran je tužio Sjedinjene Američke Države pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu zbog ponovnog uvođenja ekonomskih sankcija, priopćilo je iransko Ministarstvo vanjskih poslova.

“Tužba je podnesena 16. srpnja i predana pisarnici Suda”, navodi se u priopćenju koje prenosi AFP.

Dodaje se i da je cilj tužbe da SAD odgovara za “ponovno nezakonito uvođenje jednostranih sankcija Iranu”.

“Nasuprot prezira SAD-a prema diplomaciji i vlastitim zakonskim obvezama, Iran je posvećen vladavini prava”, rekao je šef iranske diplomacije Mohammad Javad Zarif.

Po njegovim riječima, “od imperativnog je značaja suprotstavljanje američkoj navici kršenja međunarodnog prava”.

Zarif je rekao da se tužba odnosi na američko kršenje međunarodnih obveza, posebno prema američko-iranskom dogovoru o prijateljstvu iz 1955. godine. Taj dogovor je u nekoliko navrata ranije spomenut u sporovima između Teherana i Washingtona pred Međunarodnim sudom pravde.

Iran i SAD nemaju diplomatske odnose od 1980. godine.

Američki predsjednik Donald Trump potvrdio je prije dva mjeseca da se SAD povlači iz nuklearnog sporazuma koji je 2015. s Iranom postiglo šest velikih sila – SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Njemačka.

Sporazumom su ograničene nuklearne aktivnosti Irana kojem je zauzvrat obećano ukidanje međunarodnih sankcija.

Trump je, osim povlačenja iz sporazuma, najavio i ponovno uvođenje sankcija Iranu, koje bi se po fazama trebale početi primjenjivati od narednog mjeseca.

EU traži izuzimanje kompanija od sankcija

U međuvremenu je SAD odbacio zahtjev Europske unije da se na neke od njenih ključnih kompanija ne primjenjuju sankcije koje su Amerikanci uveli za kompanije koje posluju s Iranom. 

Unija je, kao i ministri Njemačke, Francuske i Velike Britanije, prošlog mjeseca zatražila da SAD sa spiska takvih kompanija izbrišu one koje posluju s Iranom u sektorima zdravstva, financija, energije i proizvodnje automobila.

Američki državni tajnik Mike Pompeo i ministar financija Steven Muchin odbacili su takav zahtjev, prenose američki mediji.

“Želimo na iranski režim izvršiti financijski pritisak bez presedana”, navodi se u tom odgovoru i dodaje da će SAD napraviti izuzetke samo ako budu služili njihovim nacionalnim interesima.

Odbijanje je u skladu s pojačanim pritiskom koji administracija u Washingtonu vrši na europske i druge zemlje kako bi prekinule ekonomske veze s Iranom zbog, kako SAD navodi, podrške terorizmu i širenja nestabilnosti na Bliskom istoku.

Europske države se trude zaštititi svoje kompanije koje posluju s Iranom nakon što se Trumpova administracija povukla iz nuklearnog sporazuma s Teheranom. 

Europljani se trude zadržati Iran u nuklearnom sporazumu, usprkos američkoj objavi ekonomskog rata toj zemlji.

Europski planovi fokusiraju se na mogućnost financiranja Irana u drugim valutama, umjesto dolara, zatim na izravne isplate središnjih banaka za iransku naftu, kao i na druge financijske i ekonomske mjere.

Izvor: Agencije