Tajlandski dječaci i trener iz bolnice izlaze sljedeće sedmice

Svi dječaci spašeni u trosedmičnoj akciji u organizaciji tajlandske vojske i međunarodnog tima speleoloških ronilaca (Al Jazeera)

Dvanaestorica tajlandskih dječaka nedavno spašenih iz poplavljene pećine bit će iz bolnice otpuštena naredne sedmice, izjavio je u subotu tajlandski ministar zdravstva Piyasakol Sakolsatayadorn.

Posljednja grupa koju je činilo 12 članova nogometnog tima “Veprići” i njihov trener, iz pećine je sigurno izvučena u utorak navečer čime je okončano dramatično spašavanje nakon više od dvije sedmice tjedna neizvjesnosti.

Dječaci i njihov dvadesetpetogodišnji trener dobro se oporavljaju fizički i mentalno i iz bolnice će biti otpušteni u četvrtak 19. jula, rekao je Piyasakol novinarima.

“I dječake i njihove roditelje moramo pripremiti na pozornost koju će privući po izlasku iz bolnice”, istakao je.

Akcija spašavanja

Na videosnimci objavljenoj na konferenciji za novinare, dječaci su izgledali dobro, sjedili su na krevetu i zahvalili se spasiocima.

“Sada mi je dobro”, rekao je 14-godišnji Note. “Hvala što ste me spasili”, dodao je.

Dječaci u dobi od 11 do 16 godina te njihov 25-godišnji trener planirali su istražiti kompleks pećina na sjeveru Tajlanda, sat vremena nakon treninga 23. juna.

No, monsunske kiše poplavile su prolaze, pa su ostali zatvoreni sve dok ih dvojica britanskih ronilaca nisu otkrila 2. jula.

Svi su spašeni u trosedmičnoj akciji u organizaciji tajlandske vojske i međunarodnog tima speleoloških ronilaca, što je izazvalo radost i olakšanje u cijelom svijetu.

Izvor: Agencije


Povezane

Spasioci, koji su iz poplavljene pećine izvukli 12 dječaka i njihovog trenera, ovu su operaciju nazvali čudom. U javnosti su se pojavili i prvi snimci dječaka koji se oporavljaju u bolnici, gdje bi trebalo da ostanu još najmanje sedam dana.  

Published On 11 Jul 2018
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO