UN: Više od 800 djece vojnika regrutirano 2017. u Jemenu

Mnoga druga djeca pate od gladi, primorana su se boriti ili umirati od bolesti (EPA)

Ujedinjeni narodi su saopćili da je 842 djece vojnika, od kojih neka imaju jedva 11 godina, regrutirano 2017. godine u Jemenu, zemlji gdje se vodi rat između pobunjenika i provladinih snaga.

U saopćenju koje se poziva na izvještaj UN-a o djeci u oružanim sukobima, biro UN-a za koordinaciju humanitarnih pitanja u Jemenu precizirao da je 76 njih od tog broja bilo u borbama.

Drugi su zaduženi da nadgledaju kontrolne punktove i javne zgrade, patroliraju i donose vodu, hranu i opremu do vojnih položaja, navodi se u tekstu.

UN je, također, zabilježio da je 2017. godine poginulo ili teško osakaćeno 1.316 dece, od kojih nešto više od pola u zračnim napadima, koji se pripisuju vojnoj koaliciji predvođenoj Saudijskom Arabijom, koja se od 2015. godine bori protiv pobunjenika u Jemenu.

Djeca polovina stanovništva

Mnoga druga djeca pate od gladi, primorana su se boriti ili umirati od bolesti koje se mogu izbjećiu, kao što je kolera.

Djeca predstavljaju polovinu od oko 22 miliona stanovnika u Jemenu koji zavise od humanitarne pomoći da prežive.

Prema UN-u, gotovo 10.000 ljudi je stradalo u Jemenu od 2015. godine, početka intervencije arapske koalicije predvođene Saudijskom Arabijom protiv pobunjenika Husa, koje podržava Iran.

Izvor: Agencije