UN: Sjeverna Koreja u velikim humanitarnim potrebama

Više od 10 miliona ljudi, preko 40 posto stanovnika Sjeverne Koreje, treba humanitarnu pomoć (EPA)

Postoje “vrlo jasni dokazi o humanitarnim potrebama” u Sjevernoj Koreji, rekao je vodeći dužnosnik Ujedinjenih naroda za humanitarna pitanja Mark Lowcock tokom prve posjete takve vrste izoliranoj zemlji od 2011. godine, javljaju mediji.

Lowcock je stigao u glavni grad Sjeverne Koreje Pjojngjang u ponedjeljak i objavio videosnimak u utorak navečer o tome šta je zabilježio nakon putovanja u nekoliko područja na jugozapadu zemlje.

“Jedna od stvari koje smo vidjeli vrlo je jasan dokaz o humanitarnim potrebama”, rekao je u videosnimku na službenom Twitteru i zvaničnoj stranici UN-a.

Sankcije pojačale humnitarne potrebe

“Više od polovine djece u ruralnim područjima, uključujući mjesta na kojima smo bili, nema čiste vode, zagađeni su izvori vode”, naveo je.

Dužnosnici UN-a upozorili su da su međunarodne sankcije zbog sjevernokorejskog nuklearnog oružja i balističkog programa pojačale humanitarne probleme usporavanjem humanitarnih isporuka.

Najmanje 20 posto djece u Sjevernoj Koreji pati od neuhranjenosti, što ukazuje na potrebu većeg finansiranja za humanitarnu pomoć.

Pristup humanitarnih radnika je poboljšan, rekao je Lowcook, ne objašnjavajući dodatno, ali nema dovoljno sredstava.

UN je saopćio da je morao prekinuti opskrbu hranom za vrtiće u Sjevernoj Koreji zbog premalo novca te da za njihov plan prioriteta za 2018. godinu nedostaje 90 posto sredstava.

Nema lijekova za teško oboljele

Za vrijeme posjete bolnici koja nema pomoć UN-a Lowcock je rekao da u bolnici leži 140 tuberkuloznih bolesnika, a lijekova ima samo za liječenje 40 bolesnika.

Više od 10 miliona ljudi, preko 40 posto stanovnika Sjeverne Koreje, treba humanitarnu pomoć, objavio je UN.

Lowcock je u Sjevernu Koreju došao kako bi se sastao s Vladinim dužnosnicima, predstavnicima humanitarnih agencija i ljudima koji primaju pomoć radi boljeg razumijevanja humanitarne situacije u toj zemlji, objavio je UN.

Izvor: Agencije