Trump stigao u Brisel, Pompeo će tražiti jači pritisak na Iran

Iran, Nuklearno postrojenje
Ravanchi kaže da bi obnavljanjem sankcija nuklearni sporazum prestao važiti i Teheran bi bio oslobođen svih obaveza (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump stigao je u utorak u Bruxelles, uoči dvodnevnog summita NATO-a, nakon optužbi na račin svojih NATO saveznika da ne izdvajaju dovoljno za obranu.

Trump je više puta pozivao članice NATO-a da moraju povećati izdvajanja na dva posto bruto domaćeg proizvoda.

Predsjednik SAD-a u srijedu će prisustvovati summitu NATO-a, što će biti njegova prva stanica tijekom posjeta Europi.

Tramp je rekao ranije da bi od njegovih predstojećih sastanaka u Europi možda najlakši mogao biti s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

U Emiratima razgovari o Iranu

I državni tajnik SAD-a Mike Pompeo doputovao je u Belgiju, gdje namjerava na sastancima na marginama summita NATO-a saveznike uvjeriti da pojačaju pritisak na Iran i zajamčiti im stabilnu opskrbu naftom, rekao je dužnosnik State Departmenta.

Pompeo je u Belgiju doputovao iz Abu Dhabija, gdje je o Iranu razgovarao s čelnicima Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Visoki dužnosnici State Departmenta također su završili svoje trodnevne razgovore o Iranu u Saudijskoj Arabiji o “načinima kako lišiti režim prihoda”, rekao je dužnosnik State Departmenta novinarima u Pompeovom zrakoplovu.

“Na našem sastanku sa saudijskim ministrom energetike raspravljali smo održavanju dobre opskrbljenosti tržišta naftom kako bi spriječili nestabilnost”, kazao je američki dužnosnik koji je želio ostati neimenovan.

U Bruxellesu će Pompeo o Iranu razgovarati s ministrima Velike Britanije, Francuske i Njemačke, kao i na drugim bilateralnim sastancima, najavio je dužnosnik.

Strah od američkih kazni

Od odluke Trumpa o povlačenju SAD-a iz sporazuma svjetskih sila s Iranom europske države se trude uvjeriti Teheran da će dobiti dovoljno ekonomskih pogodnosti ako nastavi poštivati ograničenja za njegov nuklearni program predviđena sporazumom.

Za sada, međutim, teško uspijevaju otkloniti posljedice sankcija SAD-a, jer se europske tvrtke nevoljko upuštaju u poslovanje s Iranom, iz straha od financijskih kazni SAD-a.

“Koliko god ljudi pisali o transatlantskim razilaženjima u slučaju Irana, u mnogo više stvari se slažemo nego što se ne slažemo”, rekao je dužnosnik SAD-a.

“Europske države su koliko i mi frustrirane iranskim raketnim programom”, kazao je.

Izvor: Agencije