Slovenska policija: Ilegalni migranti ‘zloupotrebljavaju’ institut azila

Slovenija, Izbjeglice, Migranti, Policija
Veliku razliku u broju migranata koji su u Sloveniju ove godine ušli i kojima je odobren azil, u policiji tumače neposluhom migranata (EPA)

Slovenska policija je ponovo zanijekala sumnje nevladinih organizacija, među kojima i Amnesty Internationala, da izvodi prisilnu deportaciju izbjeglica i migranata koji su pri ulasku u zemlju izrazili želju da u njoj dobiju azil, o čemu istragu vodi i pučka pravobraniteljica Vlasta Nusdorfer, ustvrdivši da ilegalni migranti “zlorabe” institut međunarodne zaštite.

Kako je u vezi s time navelo ravnateljstvo slovenske policije, tretman migranata i potenzijalnih azilanata vodi se u skladu sa zakonom i međunarodnim pravom, a te postupke u Sloveniji kontrolira i Ured visokog povjerenstva Ujedi njenih naroda za izbjeglice.

Veliku razliku u broju onih migranata koji su u Sloveniju ove godine ušli i onih kojima je odobren azil u slovenskoj policiji tumače neposluhom migranata koji se nakon izražene želje za dobivanjem azila smještaju u prihvatilište za migrante, a prostorije samovoljno napuštaju prije formalnog podnošenja molbe.

Pravi cilj takvih migranata su druge zapadne zemlje pa migranti, po tvrdnjama slovenske policije, tek formalno izraze želju za azilom kako ne bi bili odmah vraćeni preko granice, a kad se smjeste u azilni dom, ne čekaju da formalno ulože molbu već ga samovoljno napuštaju, čime po slovenskom zakonu se odriču i prava na azil i međunarodnu zaštitu, prenosi Hina.  

Povratak u zemlju iz koje su ušli

Većina takvih stranaca iz trećih država zlorabi institut međunarodne zaštite, navode u slovenskoj policiji, te tvrde da policijski službenici ne izvode tzv. “push-back” odbijajući izbjeglice koji traže azil nego postupaju po zakonu.

Osoba koja izrazi namjeru da će tražiti međunarodnu zaštitu mora se pismeno obvezati da će do davanja formalnog zahtjeva pričekati u prostorijama azilnog prihvatilišta, čime se obvezuje i da će poštovati slovenske zakone.

Ako takva osoba samovoljno napusti prijamni ured u azilnom domu, samim time se odriče i namjere da će predati molbu za međunarodnu zaštitu, tumače u slovenskoj policiji. 

Dodaju da se takve osobe vraćaju u zemlju iz koje su ilegalno ušli u Sloveniju, dok je namjera velikog broja migranata zapravo da nastave put prema drugim zemljama, a na granici želju za azilom izraze samo zato da bi otišli preko granice na sjever ili zapad, čime “zlorabe” međunarodno pravo.

Izvor: Agencije