Rusi u Siriji: Kako dobiti rat na Bliskom istoku

Pobjeda u Siriji omogućila je Rusiji da ima glavnu riječ na Bliskom istoku (AP)

Kamal Allam, istraživač i specijalista za savremenu vojnu historiju arapskog svijeta i pitanja Pakistana i Sirije, smatra da strategija Rusije u Siriji otkriva kako se dobija bilo kakav rat na Bliskom istoku.

Objašnjava da “ruska makijavelijska vještina ukazuje na oblik uspjeha na borbenom polju”.

“Također, po prvi put u novijoj historiji pokazuje kako vojna intervencija može odnijeti pobjedu na Bliskom istoku.”

Ogromna zračna snaga

U svom članku objavljenom na sajtu Middle East Eye, istraživač je uporedio rusku vojnu intervenciju u Siriji s američkom intervencijom na Bliskom istoku, od Libije, Jemena, Iraka i Afganistana.

Dodaje kako su “svi američki pokušaji propali, za razliku od očigledne pobjede koju su Rusi postigli u Siriji, što im je omogućilo da imaju glavnu riječ ne samo u Siriji, već i širom Bliskog istoka”.

Allam kaže da se zbog toga lideri poput egipatskog predsjednika Abdel Fataha al-Sisija, saudijskog prijestolonasljednika Mohameda Bin Salmana i turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana dodvoravaju Moskvi kako bi ih spasila od haosa kojeg su napravile Sjedinjene Američke Države.

Smatra da su tako Rusi nadmašili ne samo Amerikance, već i svoje nekadašnje protivnike, kao što su Turska i Saudijska Arabija.

Allam je ukazao i na rusku intervenciju s ciljem pružanja podrške sirijskoj Vladi i vojsci 2015. godine te kako su počeli direktno sklapati sporazume s različitim oružanim skupinama, bez obzira na stavove onih koji ih podržavaju.

Rusija istovremeno koristi ogromnu zračnu snagu kako bi prisilila ostale grupe na predaju.

Pogrešna nagađanja analitičara

Preuzima komandne i kontrolne strukture s ciljem da sirijsku vojsku i državnu infrastrukturu učini efikasnijom i sposobnijom.

Istraživač je ukazao i na pogrešna nagađanja analitičara koji su predviđali smrt sirijskog predsjednika Assada.

Uprkos teškim problemima s kojima su se suočile sirijska vojska i obavještajna služba, njihove trupe uspjevaju probiti linije pobunjenika i “ekstremističkih” skupina širom zemlje, dodaje Allam.

Izvor: Al Jazeera