Doživotni zatvor u procesu protiv neonacističke grupe u Njemačkoj

Presuda nije pravomoćna, a posmatrači procjenjuju da će optuženi uložiti žalbu na presudu (EPA)

Prvooptužena u procesu protiv neonacističke “terorističke grupe Nacional-socijalističko podzemlje Beate Zschaepe osuđena je u Minhenu na doživotnu kaznu zatvora zbog saučesništva u 10 ubistava, dva bombaška napada i nekoliko pljački banaka.

“Beate Zschaepe osuđena je na doživotnu kaznu zatvora, s tim da je sud utvrdio posebnu težinu krivice, što praktično isključuje oslobađanje iz zatvora nakon 15 godina, koliko traje doživotna kazna”, rekao je nakon izricanja presude državni tužitelj Florian Gliwitzky.

Zschaepe je bila dio “NSU trojca”, kojem su još pripadali Uwe Boehnhardt i Uwe Mundlos, koji su bili direktni počinitelji.

Obojica su počinila samoubistvo prilikom pokušaja njihovog hapšenja u jesen 2011. godine.

Proces trajao pet godina

Drugooptuženi Ralf Wohlleben osuđen je zbog suučesništva u ubistva na 10 godina zatvora, zbog pribavljanja oružja kojim su izvršena ubistva.

Drugooptuženi Holger G. je optužen na tri godine, Andre E. na dvije godine zatvora, a Carsten S. na tri godine zatvora za mlađe punoljetnike.

Uwe Boehnhardt i Uwe Mundlos su preko deset godina širom Njemačke ubili 10 osoba, od koji su osam turskog, a jedna grčkog porijekla te jedna njemačka policajka.

Osim toga, izveli su i dva bombaška napada u Kelnu s nekoliko povrijeđenih te su izveli čitav niz pljački kojima su finansirali svoje djelovanje u podzemlju.

Policija je dugi niz godina istraživala ubistva u migrantskom miljeu, a tek 2011. godine, nakon otkrivanja videa u kojem je NSU priznao ubistva, počelo se istraživati u smjeru podzemlja s radikalno desnom pozadinom.

Proces protiv Zschaepe i pomagača NSU-a trajao je preko pet godina i spada u najsloženije procese u poslijeratnoj Njemačkoj.

Zschaepe negira da je znala za ubistva

I dalje su ostala otvorena mnoga pitanja u vezi s ulogom špijuna Ureda za zaštitu ustavnog poretka u radu NSU-a.

Ured je dosjee sa sadržajem povezanima s ovim slučajem proglasio tajnim za sljedećih 120 godina.

Presuda nije pravomoćna, a posmatrači procjenjuju da će optuženi uložiti žalbu na presudu.

Zschaepe (43) je tokom cijelog suđenja negirala da je znala za ubistva koje su počinili Boehnhardt i Mundlos.

Izvor: Agencije