Trump uoči samita NATO-a kritizira njegove članice

Na društvenoj mreži Twitter Donald Trump se požalio na evropski suficit u trgovini sa SAD-om (Arhiva)

Američki predsjednik Donald Trump je ponovo napao članice NATO-a jer ne doprinose dovoljno tom savezu, iako bilježe suficit u trgovini sa Sjeidnjenim Američkim Državama, čime je nastavio niz kritika upućenih evropskim čelnicima uoči susreta s njima ove sedmice u Briselu.

Pred putovanje na samit NATO saveza, koji će biti održan u srijedu i četvrtak, on je spojio dvije teme o kojima često govori – finansiranju te alijanse i trgovinskim praksama drugih država.

“Sjedinjene Američke Države izdvajaju daleko više za NATO nego bilo koja druga država. To nije pravedno, ni prihvatljivo. Iako te zemlje jačaju svoje doprinose od kada sam stupio na vlast, moraju to činiti puno više”, napisao je američki čelnik na svom Twitter profilu.

Žestoki kritičar alijanse

U drugoj objavi na toj društvenoj mreži Trump se požalio na evropski suficit u trgovini sa SAD-om.

Nedavno je uveo milijardu dolara vrijedne tarife na uvoz čelika i aluminija iz Kine, Kanade i drugih zemalja, na što su one uzvratile uvođenjem tarifa na američke proizvode.

Američki predsjednik razmišlja uvesti tarife i na automobilsku industriju.

Trump je žestoki kritičar NATO-a od kampanje za predsjedničke izbore 2016. godine.

Nakon što je stupio na vlast, potvrdio je američku predanost tom savezu, no i dalje se nastavio žaliti na to što Washington snosi najveći finansijski teret.

SAD trenutno daje 70 posto sredstava za NATO.

‘Morate plaćati svoje račune’

Ostale članice su pristale izdvajati dva posto svog bruto domaćeg proizvoda na odbranu do 2024. godine, no očekuje se da Njemačka i Španija neće uspjeti u tom cilju.

Na prvom NATO samitu kojem je sudjelovao prošle godine, Trump je osudio niska evropska izdvajanja za odbranu i pozvao da Sjevernoatlantski pakt bude na prvoj crti borbe protiv “islamističkih militanata”.

Neke čelnike država članica iznenadio je pozivom na fokus na ilegalnu imigraciju.

Ove godine mu je na umu trgovina.

“Poručit ću NATO-u: morate početi plaćati svoje račune. SAD se neće brinuti za sve”, kazao je Trump.

SAD pruža sigurnost Evropi

“U trgovini nas ubijaju”, dodao je.

Osnovan 1949. godine, kako bi bio odbrana od sovjetske prijetnje, NATO se temelji na dubokoj saradnji sa SAD-om, koji Evropi pruža sigurnost svojom moćnom vojskom.

Ponovni značaj dobio je poslije ruske aneksije Krima 2014. godine, nakon koje je na Baltik i u Poljsku poslao svoje bataljone.

Odbor za međunarodne odnose američkog Senata u utorak će razmatrati rezoluciju kojom bi se dala podrška tom savezu i pozvalo članice da na samitu rade na osnaživanju alijanse.

Izvor: Agencije