Rusija uništava arhive o gulazima

Posljednjih godina u ime nacionalne sloge i jedinstva vlasti se trude umanjiti Staljinove zločine i teror nad vlastitim narodom (EPA)
Posljednjih godina u ime nacionalne sloge i jedinstva vlasti se trude umanjiti Staljinove zločine i teror nad vlastitim narodom (EPA)

Jedan ruski povjesničar slučajno je otkrio da je Rusija naredila uništavanje arhiva s informacijama o zatvorenicima u gulazima i izazvao žestoke reakcije aktivista za zaštitu ljudskih prava, javlja u petak AFP.

Sergej Prudovski, povjesničar koji istražuje sovjetske radne logore na dalekom istoku Rusije, kazao je za AFP da je “potpuno slučajno otkrio da se uništavaju registracijske kartice s osobnim podacima zatočenika u gulagu u području Magadan”.

Tamo je bio podignut cijeli niz radnih logora koji su činili golemi zatvorski sustav u kojima je stopa smrtnosti bila posebno velika.

‘Barbarski čin’

Moskovski Muzej povijesti gulaga objavio je da je pronađena tajna naredba vlasti iz 2014. za uništavanjem dosjea zatvorenika, ali da su registracijske kartice s njihovim osobnim podacima još uvijek u posjedu policije i tajnih službi.

Tajnom naredbom, tvrdi muzej, ruskim je dužnosnicima naređeno da unište registracijske kartice svih zatvorenika koji su napunili 80 godina, što bi danas uključivalo gotove sve njih.

Pudrovski je alamirao muzej koji se potom obratio Vijeću za ljudska prava pri Kremlju, čiji je predsjednik Mihail Fedotov kazao da se radi o “barbarskom” činu te da se nada da je riječ o “pogrešci”.

U zloglasnim sovjetskim radnim logorima je tijekom 30-ih i 40-ih godina prošlog stoljeća bilo zatočeno blizu 17 milijuna ljudi, a najmanje pet milijuna je skončalo na temelju lažnih svjedočenja.

U pojedinačnim zatvorima unutar gulaga bilo je i do dva milijuna zatvorenika.

Vlasti umanjuju Staljinove zločine

Represije koje je provodio diktator Josef Staljin ostavile su duboke rane i ožiljke na ruskom narodu, uništivši milijune života i raselivši milijune ljudi.

No, posljednjih godina, u ime nacionalne sloge i jedinstva, vlasti se trude umanjiti Staljinove zločine i teror nad vlastitim narodom.

Umjesto toga, hvale ga kao sovjetskog vođu koji je pokrenuo izgradnju nove ekonomije i vodio SSSR-u do pobjede u Drugom svjetskom ratu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO