Trump organizirao prvi iftar

Trump je muslimanima širom svijeta poželio sretan praznik (EPA)
Trump je muslimanima širom svijeta poželio sretan praznik (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump organizovao je u Bijeloj kući prvu večeru za islamski sveti mjesec Ramazan, koja se naziva iftar.

Trump je muslimanima širom svijeta poželio sretan praznik.

Kako prenosi agencija AP, on je tim potezom iznenadio muslimansku zajednicu, budući da je prošle godine izbjegao da bude domaćin te večere.

On je, govoreći na iftaru kojim se završava dnevni post, ponudio poruku ujedinjenja muslimanskoj zajednici u SAD-u i inostranstvu.

“Okupljamo se zajedno ove večeri, poštujemo svjetsku tradiciju jedne od najvećih svjetskih religija”, rekao je Trump okupljenima, među kojima su bili i ambasadori brojnih država sa muslimanskom većinom – Saudijske Arabije, Kuvajta, Jordana i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Zaokret u Trumpovoj retorici

Američka agencija podsjeća da je to veliki zaokret u njegovoj retorici, budući da je tokom predsjedničke kampanje pozivao na potpunu zabranu ulaska muslimanima u SAD i govorio da “nas islam mrzi”.

Tokom večere, nekoliko muslimanskih nevladinih organizacija organizovalo je proteste ispred Bijele kuće navodeći da je Trumpova retorika doprinijela povećanju nasilja i diskriminacije muslimanskih Amerikanaca.

U Bijeloj kući iftar se organizuje još od administracije bivšeg predsjednika Bila Clintona, a tu tradiciju prekinuo je Trump prošle godine kada je umjesto večere izdao saopćenje povodom islamskog praznika.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO