Rusija će narednih godina lansirati 600 satelita

Ruski program 'Sfera' predviđa lansiranje više od 600 satelita u narednih nekoliko godina (EPA)
Ruski program 'Sfera' predviđa lansiranje više od 600 satelita u narednih nekoliko godina (EPA)

Rusija, u okviru jedinstvenog programa “Sfera”, planira da lansira 600 komunikacionih satelita u narednih nekoliko godina, izjavio je je četvrtak ruski predsednik Vladimir Putin.

“Imamo sopstveni program, veoma dobar program, novi program, koji se zove ‘Sfera’, a koji predviđa lansiranje više od 600 satelita u narednih nekoliko godina, koji će se baviti pozicioniranjem, istraživanjem Zemlje i komunikacijama”, rekao je on u tradicionalnom godišnjem programu “Direktna linija sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom”, prenosi agencija Tass.

Tokom emisije je govorio o brojnim temama, uključujući i odnose u svetu, mogućnosti trećeg svetskog rata, odnosima sa Sjedinjenim Američkim Državama i Evropom.

Šta je za Putina vic

Tako je, odgovarajući na molbu da ispriča neki vic koji je čuo u poslednje vreme, Putin kazao da je za njega dobar primer napis u nemačkim medijima da “Trump gura Evropu u ruski zagrljaj”.

On je podsetio i na napise o tome da se Rusija mešala u američke izbore.

Putin je kazao da ako bi se ti tekstovi pomešali, to bi bilo “smešno”.

Obe tvrdnje su “apsolutni nonsens i mogu se nazvati vicevima”, dodao je on.

Ruski predsednik se u emisiji osvrnuo i na slučaj trovanja bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije u Velikoj Britaniji.

Bez komentara o stanju Skripalja

On je izjavio da ne misli da su Skripalj i njegova ćerka otrovani ruskim vojnim nervnim gasom “novičok”, navodeći da bi u tom slučaju “umrli momentalno”.

Rekao je da ne želi da komentariše zdravstveno stanje Skripalja, dodavši da Rusija želi da ima pristup Juliji Skripalj i da preko konzularnih službi pokušava da sarađuje u istrazi.

Britanske vlasti od marta optužuju Rusiju da je u početkom marta Salzberiju pokušala da otruje Sergeja i Juliju Skripalj.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO