NATO pojačava prisustvo u Evropi

U slučaju krize snage u Evropi će biti pojačane s 30 avionskih eskadrila (Reuters)
U slučaju krize snage u Evropi će biti pojačane s 30 avionskih eskadrila (Reuters)

Ministri odbrane NATO-a u četvrtak su iskazali odlučnost da pokažu novu riješenost prema Rusiji, istovremeno se nadajući da će spriječiti niz transatlantskih sporenja da podriju jedinstvo 29-članog vojnog saveza.

Ministri će na sastanku u Briselu objaviti novi plan jačanja NATO-a u Evropi u slučaju krize sa 30 vojnih bataljona, 30 avionskih eskadrila i 30 ratnih brodova u roku od 30 dana.

Detalji plana, koji je sačinio SAD i stupit će na snagu u 2020. godini, još su šturi, prenosi agencija Fena.

Ministri će, također, objaviti jačanje morskih operacija, posebno na Mediteranu, gdje ruski brodovi iz sjene prate saveznička plovila.

Prebacivanje trupa preko Atlantika

Očekuje se da se na sastanku zvanično objavi više od 1.200 članova osoblja za nove komandne položaje koji pokrivaju Atlantski okean sa sjedištem u Norfolku, u američkoj saveznoj državi Virdžiniji, i u njemačkom gradu Ulmu, a koji bi se bavili logistikom u slučaju bilo kakvog sukoba na evropskom tlu.

“To će biti od ključnog značaja za prebacivanje naših trupa preko Atlantika i unutar Evrope bez odgoda kada god bude potrebno, kako bismo osigurali da imamo prave snage na pravom mjestu u pravo vrijeme”, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Ministarski sastanak dolazi samo pet sedmica prije samita čelnika NATO-a, kome će prisustvovati američki predsjednik Donald Trump.

Trump je prije godinu dana uznemirio američke saveznike u novom sjedištu Alijanse vrijednom milijardu dolara, javno ih ukoravajući što ne ulažu dovoljno u vojne budžete.

Tokom protekle godine on je povukao SAD iz pariškog klimatskog sporazuma i iz iranskog nuklearnog sporazuma.

Trumpove tarife na uvoz aluminija

Uz velike troškove, evropski saveznici pokušavaju održati taj sporazum u životu.

Potom je 1. juna uveo tarife na uvoz aluminija iz Evrope i Kanade, pozivajući se na brige iz domena nacionalne sigurnosti.

Stoltenberg tvrdi da SAD odnedavno ulaže u evropsku odbranu više nego ikada, ali je priznao značaj ublažavanja napetosti.

“Kada je riječ o NATO-u, realnost je da su transatlantske veze pojačane. Mi smo dio šire slike, a dugoročno bi koristilo NATO-u i vojnoj saradnji ukoliko se budemo u stanju baviti i rješavati te i ostale sporove”, izjavio je Stoltenberg.

Na putu ka Briselu, američki ministar odbrane Jim Mattis izjavio je kako ne očekuje da će trgovinski jaz naškoditi vojnim vezama.

‘Preuranjeno govoriti o trgovinskom ratu’

Tarife su delikatno pitanje za Mattisa, koji je uvijek naglašavao značaj jačanja veza sa saveznicima, posebno onim u NATO-u, gdje je insistirao na većim ulaganjima u vojsku i za borbu protiv ekstremista.

Upitan smatra li da će Trumpove tarife naškoditi vezama s NATO partnerima, uključujući i Kanadu, Mattis je izjavio: “Upravo sada to ne primjećujem.”

“I ja mislim da je preuranjeno govoriti o trgovinskom ratu”, kazao je američki ministar odbrane, prenosi Associated Press.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO