London objavio ‘Plan B’ za irsku granicu

Johnson želi sporazum bez 'backstopa', zaštitnog mehanizma koji osigurava da i nakon Brexita neće biti granice između Irske i Sjeverne Irske (EPA)
Johnson želi sporazum bez 'backstopa', zaštitnog mehanizma koji osigurava da i nakon Brexita neće biti granice između Irske i Sjeverne Irske (EPA)

Britanska Vlada je objavila “Plan B” za irsku granicu nakon Brexita, koji predviđa usklađivanje sa carinskim propisima Evropske unije, ali samo do kraja 2021. godine.

Objava plana događa se dok vladaju napetosti unutar Vlade o tom pitanju, jer se zagovornici Brexita bez ustupaka boje da bi se to rešenje moglo produžiti unedogled i tako izlazak iz EU-a lišiti smisla.

U “tehničkoj primedbi”, koja je objavljena u četvrtak i koja se čini kao odgovor na njihovu zabrinutost, ističe se da takvo takozvano backstop rešenje mora biti “vremenski ograničeno” dok se ne postignu nagodbe sa EU-om, za koje se London nada da će stupiti na snagu do kraja 2021. godine.

To je godinu dana nakon isteka prelaznog roka (decembar 2020. godine) o kojem se London dogovorio u pregovorima ne bi li ublažio ekonomske posledice Brexita.

Irska Vlada će proučiti britanski prijedlog

No, “backstop” će se primeniti samo u slučaju da se ne pronađe nikakvo drugo rešenje kako se u Irskoj ne bi ponovo uvela fizička granica.

Glavni pregovarač EU-a za Brexit Michel Barnier pohvalio je na Twitteru objavu tog predloga, dodajući da ga treba proučiti kako bi se, između ostalog, proverilo poštuje li “celovitost” jedinstvenog tržišta i carinske unije.

Irski ministar spoljnih poslova Simon Coveney rekao je u saopštenju da će njegova Vlada proučiti britanski predlog.

No Guy Verhofstadt, koordinator Europskog parlamenta za Brexit, istakao je da on nije dovoljan.

“Privremeni backstop nije backstop, osim ako nije identičan konačnom dogovoru”, napisao je na Twitteru.

Irsko pitanje je jedno od najtežih u pregovorima o Brexitu, zbog straha od ponovnog uvođenja fizičke granice između severnog dela ostrva, koji je u sastavu Velike Britanije i koji će napustiti EU, i južnog, Republike Irske, koji će ostati njegov deo.

Konzervativna Vlada Therese May iznela je još dve mogućnosti.

Moguć i carinski ugovor

Prva je takozvano maksimalno olakšanje, tehnološko rešenje, koje bi trebalo da omogući da trgovina sa EU-om teče glatko, ali bi uključila infrastrukturu na granici.

Druga bi poprimila oblik carinskog ugovora.

Po rečima proevropskog konzervativnog poslanika, koji je hteo da ostane anoniman, sadržaj primedbe objavljene u četvrtak je “kompromis”, kako bi se sprečila ostavka evroskeptičnog ministra za Brexit Davida Davisa, o kojoj ovih dana kruže sve glasnije priče.

Osim irskog pitanja, britanska Vlada treba da objavi i belu knjigu o “planovima” nakon Brexita, a 28. i 29. juna u Briselu se održava evropski susret na vrhu.

Izvor: Agencije


Povezane

Glavni pregovarač Evropske unije za Brexit posetio je Severnu Irsku, gdje pojedinci strahuju da bi vraćanje granice moglo da dovede do novog nasilja. Michel Barnier od britanske vlade traži da ostane u carinskoj uniji i spriječi uvođenje granice sa Irskom, koja bi predstavljala kršenje mirovnog sporazuma.

Još je godina dana do izlaska Velike Britanije iz EU. Kako će budući odnosi izgledati i dalje nije izvjesno. Međutim, jasno je šta mora da se riješi prvo, pitanje Irske. Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk najavio je da se ni o čemu neće pregovarati, dok ne bude riješeno pitanje granice Republike Irske i Sjeverne Irske, odnosno […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO