Zbog susreta Trumpa i Jong-una zatvara se zračni prostor iznad Singapura

Trump i Kim Jong-un sastat će se 12. juna u hotelu "Capella" na otoku Sentosa u Singapuru (Reuters)

Vazdušni prostor iznad Singapura bitće zatvoren tokom samita SAD-a i Sjeverne Koreje slijedeće sedmice, javlja Reuters pozivajući se na upozorenje koje su izdale vlasti iz avijacije.

Ova jugoistočna azijska država grad koja će 12. juna biti mjesto historijskog susreta između američkog i sjevernokorejskog lidera Donalda Trumpa i Kim Jong-una, pojačala je mjere sigurnosti širom teritorije.

U upozorenju Međunarodne organizacije za civilno zrakoplovstvo (ICAO) i Administracije federalnog zrakoplovstva (FAA) navedeno je da će zračni prostor iznad Singapura biti djelimično zatvoren 11, 12 i 13 juna.

Trump i sjevernokorejski lider Kim Jong-un sastat će se 12. juna u hotelu “Capella” na otoku Sentosa u Singapuru, saopćila je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders.

Specijalno područje

“Zahvaljujemo našim sjajnim domaćinima u Singapuru na njihovoj gostoljubivosti”, navela je Sanders na Twitteru, objavljujući mjesto susreta dvojice lidera, prenosi Reuters.

Singapur je ranije uvrstio južni turistički otok Sentosa u specijalna područja tokom samita Trumpa i Kima, koji će biti održan naredne sedmice, saopćila je singapurska Vlada na internetskoj stranici svog službenog lista.

Singapur je proglasio svoju centralnu regiju, u kojoj se nalaze Ministarstvo vanjskih poslova, američka ambasada i nekoliko hotela, specijalnom zonom od 10. do 14. juna, prenio je Reuters.

Pripreme za samit američkog predsjednika i sjevernokorejskog lidera teku dobro, saopćila je u nedjelju Bijela kuća.

Izvor: Agencije


Povezane

Osam dana nas dijeli od najavljenog historijskog samita u Singapuru. Taj grad ugostit će delegacije SAD-a i Sjeverne Koreje predvođene Donaldom Trumpom i Kim Jong-unom u nadi da će pregovori riješiti jedan od gorućih svjetskih problema – denuklearizacije Korejskog poluostrva. Pripreme za samit odvijaju se potpunoj tajnosti. Izvještava Scott Heidler.

Američki predsjednik Donald Trump sastao se u Bijeloj kući sa visokim zvaničnikom Sjeverne Koreje Kim Jong Cholom. Nakon sastanka Trump je potvrdio da će održati samit sa čelnikom Sjeverne Koreje 12. juna u Singapuru. Istakao je da Sjeverna Koreja ima potencijal da bude sjajna zemlja uz pomoć Južne Koreje i Kine. Sjevernokorejski zvaničnik donio je […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO