Putin: ‘Trumpova odluka da se sastane s Jong-unom je hrabra i zrela’

Putin bi krajem sedmice trebao sudjelovati na samitu Šangajske organizacije za suradnju (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa da se sastane sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong-unom ocijenio “hrabrom i zrelom”, dodavši da očekuje “pozitivan ishod”.

“Još uvijek se nadam da će se ovaj sastanak održati i mi svi očekujemo pozitivan ishod, a odluka predsjednika Trumpa da ostvari direktan kontakt s Kim Jong-unom je vrlo hrabra i zrela”, kazao je Putin u izjavi za China Media Group.

Putin bi krajem sedmice trebao sudjelovati na samitu Šangajske organizacije za suradnju.

Šef Kremlja je prošli mjesec kazao da za sada nema ništa od njegovog predloženog susreta s Trumpom.

Samit Trumpa i Kima održat će se 12. juna u Singapuru. SAD tom diplomatskom ofanzivom velikih uloga pokušava obuzdati sjevernokorejski nuklearni program.

Planiran posjet Kini

Oko svog posjeta Kini, Putin je kazao kako očekuje da se ekonomske sankcije Rusiji ukinu a odnosi sa Zapadom normaliziraju.

Kineskim medijima naglasio je da ga aktualne sankcije “ni ne iznenađuju niti ne plaše”, te da će se one sigurno postupno ukidati.

“I normalizirat ćemo odnose sa svim našim partnerima, uključivo SAD-om, kao i onima koji slušaju SAD i nameću nam sankcije”, rekao je.

Putin treba u petak doputovati u trodnevnu posjetu Kini.

Izvor: Agencije


Povezane

Osam dana nas dijeli od najavljenog historijskog samita u Singapuru. Taj grad ugostit će delegacije SAD-a i Sjeverne Koreje predvođene Donaldom Trumpom i Kim Jong-unom u nadi da će pregovori riješiti jedan od gorućih svjetskih problema – denuklearizacije Korejskog poluostrva. Pripreme za samit odvijaju se potpunoj tajnosti. Izvještava Scott Heidler.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO