Gvatemala: Vulkan Fuego odnio 75 života

Erupcija 3.763 metra visokog Fuega bila je najjača u posljednjih nekoliko godina (EPA)

U erupciji vulkana Fuego u Gvatemali poginulo je 75 osoba, a gotovo 200 je nestalo, objavili su dužnosnici, a prenosi AFP.

Po Institutu za forenziku, 75 osoba poginulo je u toj katastrofi, nakon što su otkrivena još dva tijela u utorak. Dosad su identificirane samo 23 osobe.

Sergio Cabanas, direktor nacionalne agencije za upravljanje prirodnim katastrofama, kazao je novinarima da se 192 osobe, čijim imenima i mjestom stanovanja raspolaže, “smatra nestalima” od nedjelje. 

U erupciji je ozlijeđeno 46 osoba, te evakuirano njih gotovo 3.300.

Katastrofa je na različitim razinama pogodila ukupno 1,7 milijuna Gvatemalaca. 

Vulkan ponovo izbacuje lavu

Prethodno je objavljeno da je vulkan Fuego ponovno počeo izbacivati lavu, ubrzo nakon što je agencija za izvanredne situacije te zemlje naredila nove evakuacije.

Agencija je povukla spasioce i policiju, a i novinarima je naređeno da se evakuiraju, navodi AP.

Fuego, jedan od nekoliko aktivnih vulkana u toj srednjoameričkoj državi, nalazi se blizu kolonijalnog grada Antigue, na UNESCO-voj listi svjetske baštine koji je preživio nekoliko vulkanskih erupcija.

Erupcija 3.763 metra visokog Fuega bila je najjača u posljednjih nekoliko godina, objavio je Nacionalni institut za seizmologiju, vulkanologiju, meteorologiju i hidrologiju.

Ogromni oblaci dima mogli su se vidjeti iz različitih dijelova zemlje, a pepeo koji je pao u četiri departmana Gvatemale uznemirio je građane.

Izvor: Agencije


Povezane

Najmanje 25 osoba poginulo je u Gvatemali u najjačoj erupciji vulkana Fuego u proteklih nekoliko desetljeća. Hiljade mještana prisiljene su napustiti domove nakon što je Fuego izbacio kamenje, vreli pepeo i dim više kilometara u zrak. Lava je zatrpala najmanje jedno selo na obroncima vulkana.

Published On 04 Jun 2018
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO